ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare vill ta reda på var du rör dig

Jonas Ryberg · 27 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Sebastian Büttner, forskare på Mobile Life Center i Kista, vill göra det enklare att ”checka in” på det sociala nätverket Foursquare.

Sebastian Büttner, forskare på Mobile Life Center i Kista, vill göra det enklare att ”checka in” på det sociala nätverket Foursquare. Foto: Jonas Ryberg


klar

Artikellänk är kopierad

Forskare vill veta varför du talar om var du är. Kartlägger alla incheckningar på Foursquare.

Doktoranden Mattias Rost och hans forskarkollegor på Mobile Life Center i Kista vill veta varför folk använder tjänster som Gowalla, Foursquare och Google Latitude för att tala om var de befinner sig. – Det har funnits farhågor kring de här tjänsterna och att folk inte vill använda dem av integritetsskäl, säger Mattias Rost.

Trots det har tjänsterna blivit populära.– Varje dag görs runt en miljon checkins via Foursquare, säger Mattias Rost.

För att ta reda på vad folk använder tjänsterna till har forskarna nu tillgång till en anonymiserad dataström med incheckningar i realtid från Foursquare.– Vi träffade Foursquare på en konferens i New York och pratade om att vi var intresserade av att få data, säger Mattias Rost.

Nu kan han direkt se hur människor rör sig och vilka platser de besöker. Rörelsemönstren ska nu analyseras och jämföras med de intervjuer forskarkollegan Henriette Cramer gjort med människor som använder tjänsterna.

Forskarna hoppas kunna se trender och om människor verkligen agerar som de säger i intervjuerna. – I datan har vi verkligheten, säger Mattias Rost.

Utmaningen för forskarna är att analysera den stora datamängden som Foursquare genererar.

Han kopplar Foursquare till verkligheten

Sebastian Büttner vill koppla Foursquare till verkligheten via en enkel tvådimensionell streckkod.

Motivet är att det ska bli enklare att checka in på rätt plats med hjälp av sin mobiltelefon. Appen som han döpt till Phisq Scanner finns till telefoner med Googles Androidsystem.

Som streckkodsläsare används telefonens vanliga kamera. – Ibland kan det finnas en lång lista av platser att välja på när du ska checka in. Då är det enklare att hamna rätt med en streckkod, säger Büttner.

Appen, tillsammans med en webbsida för att skapa streckkoder, har han utvecklat somMasterstudent på Mobile Life Center i Kista.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro