ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Därför granskas inte Fi

Karolina Skoglund · 11 Maj 2014
Uppdaterad 12 Maj 2014

Det allmänna åsikten att det är bra med jämställdhet gör att medierna undviker att granska Fi, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors.

klar

Artikellänk är kopierad

EU-kandidaten Soraya Post talar, i bakgrunden Margaret Gärding (V) och Gudrun Schyman.
EU-kandidaten Soraya Post talar, i bakgrunden Margaret Gärding (V) och Gudrun Schyman.Foto: Pontus Lundahl/TT

Med 2,6 procent i väljarstöd, enligt Yougovs senaste mätning, och mer än fyra månader kvar till valet räknas Feministiskt initiativ (Fi) plötsligt som ett av de partier som kan ta sig in i riksdagen. I takt med det har flera lyft frågan om varför Fi inte granskats.

►Borgerlig debattör bakom falskt valmanifest

I jämförelse med den granskning som gjordes av till exempel Sverigedemokraterna (SD) när deras opinionssiffror motsvarade Fi:s blir det extremt tydligt att Fi inte granskas särskilt hårt. Det menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Om man tänker på den diskurs som finns i Sverige hade SD en betydligt längre uppförsbacke i vad som brukar räknas som fel, vilket öppnar för granskning, säger han till Metro.

– Jämställdhet, däremot, räknas som en paradgren. Diskursen är att det faktiskt är bra med jämställdhet, solidaritet och jämlikhet. Alla vill vara feminister. Då blir det svårare att ge sig på dem som förespråkar det mest av alla.

►Fi tar väljare även från båda blocken

Däremot menar han att det kan bli tufft för partiet när granskningarna väl börjar – vilket det garanterat kommer att göra, enligt Hinnfors. Och en granskning är något som välkomnas. Både när det kommer till frågan om vad de bedriver för annan politik och granskning på personnivå.

– Vad finns det för lik i lasten? Och blir de väldigt svävande när man insätter sig i skolpolitik? Hur ser sysselsättningspolitiken ut? Det är sådant som måste vara solklart när det börjar vevas. Klarar man av det då? Det är jag osäker på. Gudrun klarar av det mesta men hon är ganska ensam. Hur är det med de andra talespersonerna? 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro