ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Eteriska oljor kan ge män bröst

Björn Berglund · 18 Mar 2018
Uppdaterad 18 Mar 2018
"Potentiella hormonförstörare", enligt studien.

"Potentiella hormonförstörare", enligt studien. Foto: IBL


De luktar gott och finns i många skönhetsprodukter – men så kallade eteriska oljor utvunna från lavendel och teträ kan få män att börja utveckla bröst. Det menar en ny studie från USA.

klar

Artikellänk är kopierad

De koncentrerade oljorna används av många för att ge lindring åt irriterad hud eller som väldoftande ångor. De finns också i många skönhets- och hygienprodukter som tvålar och parfymer.

Nu har forskare med hjälp av celltester hittat ett samband mellan oljor utvunna ur lavendel och teträ och så kallad gynekomasti, eller utveckling av bröst hos män, rapporterar BBC.

Den misstänkta kopplingen är inte ny. För tio år sedan hittade forskare ett samband mellan tre pojkar med gynekomasti och användande av de utpekade oljorna.

LÄS MER
Har du sett reklamer om "essentiella oljor"? Det är inte vad det låter som

Men i den nya studien har forskarna funnit ytterligare bevis. Det har visat sig att vissa kemikalier i oljorna kan öka produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen – samtidigt som de hämmar det manliga hormonet testosteron.

Enligt studien har ett växande antal manliga patienter råkat ut för bröstutveckling samtidigt som de blivit exponerade för oljorna. När de slutade använda dem slutade också symptomen, enligt forskarna.

J. Tyler Ramsey vid National Institute of Environmental Health Sciences, som lett studien, manar till försiktighet.

– Vårt samhälle anser att eteriska oljor är säkra, men de har en mängd olika kemikalier i sig och bör användas med försiktighet eftersom vissa av dessa kemikalier är potentiella hormonförstörare, säger han enligt BBC.

LÄS MER: Myter och fungerande råd – så håller du fästingarna borta

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro