ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskare: Jorden går inte under i svart hål

Mia Odeh · 9 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Världens största maskin ska återskapa en sorts Big Bang. 

Världens största maskin ska återskapa en sorts Big Bang.  Foto: Salvatore Di Nolfi/ap photo


Jakten börjar på Higgspartikeln

klar

Artikellänk är kopierad

Kerstin Jon-And.
Kerstin Jon-And.

I dag slås den på – världens största maskin. Large Hadron Collider (LHC) har tagit 14 år att bygga. Genom att återskapa en mini-Big Bang ska forskarna hitta den mytomspunna Higgspartikeln – om den existerar. – Vi står på kunskapens gräns till hur universum har ut­vecklats. Higgspartikeln är den felande länken i standardmodellen. Om den finns hittar vi den, säger Kerstin Jon-And, professor i partikelfysik vid Stockholms universitet och styrelseordförande i Atlas, en av LHC:s fyra detektorer.

Hon är på plats i Cern när man för första gången ska skicka en proton runt den 27 kilometer långa LHC-tunneln 100 meter under marknivån. Så småningom ska protonerna kollidera för att forskarna ska se vilka partiklar som uppstår.

En oro har uppstått över risken att protonkollisionerna ska skapa ett svart hål som slukar jorden, men Kerstin Jon-And är lugn.– Den här typen av kollisioner uppstår hela tiden när kosmisk strålning träffar jordens atmosfär. Om vi har en fruktansvärd tur skulle vi kunna skapa vad vi kallar mikroskopiska svarta hål, men de skulle ändå förångas omedelbart. 

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro