ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskaren: Därför får du en déjà vu

Johan Wikén · 30 Maj 2016
Uppdaterad 30 Maj 2016
Helena Backlund Wasling, forskare i neurovetenskap, säger att det är vanligare med déjà vu-upplevelser för de med epilepsi.

Helena Backlund Wasling, forskare i neurovetenskap, säger att det är vanligare med déjà vu-upplevelser för de med epilepsi. Foto:  Johan Wingborg


De allra flesta känner igen känslan av en déjà vu. Ett scenario som på något underligt vis känns bekant – som om du upplevt det förut. Men varför får vi dem? Hjärnforskaren reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Du befinner dig på en plats eller upplever en situation som du märkligt nog känner igen. Som om du drömt eller upplevt det tidigare. Det behöver inte vara en stark känsla utan är snarare en vag förnimmelse.

Fenomenet kallas déjà vu, vilket är franska för ”redan sett”. Men varför uppstår denna underliga känsla av igenkänning?

►LÄS MER: Zandrah, 34, vaknar förlamad – ser monster

Enligt Helena Backlund Wasling, forskare i neurovetenskap vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är det inte klarlagt vad som händer – men det finns flera teorier. Två av dem är mer troliga än de andra, enligt henne.

Teori 1:

– Vi har strukturer i hjärnan som hanterar minnet. Den viktigaste strukturen för att lagra minnet heter hippocampus och sitter innanför örat. Det som du upplever ska passera genom hippocampus för att så småningom lagras in som ett minne. Men i en déjà vu-situation kan det du upplever hoppa direkt in i långtidsminnet – utan att passera genom hippocampus. Det skulle kunna förklara att man känner att det är något man har varit med om tidigare trots att det precis hände, säger Helena Backlund Wasling.

Teori 2:

– En annan tänkbar förklaring är att varje minne som vi har består av ett antal pusselbitar. Har du varit på ett museum så minns du kanske byggnaden, lukten, vilka du var där med eller om det var högt till tak. Alla de här pusselbitarna tillsammans skapar minnet av just när du var på museet på besök. Sedan kan du vara i en annan situation där flera av pusselbitarna stämmer in, men det fattas kanske ett par stycken. Eftersom situationen är lik kanske det lyser upp ett gammalt minne som anknyter till situationen du befinner dig i. Då kan den vaga känslan av att du har upplevt det förut uppstå.

LÄS MER: Här är nio vanliga drömmar – och vad de betyder

Hjärnforskaren Helena Backlund Wasling tror mest på teori 1 – att det rör sig om en felkoppling i hjärnan.

Är det farligt med déjà vu-upplevelser?

– Nej, själva upplevelsen är inte farlig men den kan givetvis kännas märklig. Det är bara ett bifenomen av hjärnans aktivitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro