ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskaren: I dag är det årets deppigaste dag

Johan Wikén · 18 Jan 2016
Uppdaterad 18 Jan 2016
Enligt forskaren är tredje måndagen i januari, "blue monday", årets deppigaste dag.

Enligt forskaren är tredje måndagen i januari, "blue monday", årets deppigaste dag. Foto: Alamy


Det är inte konstigt om du känner dig lite nere i dag. Det är nämligen tredje måndagen i januari – årets deppigaste dag, enligt forskaren Cliff Arnall. Men hans matematiska formel har kritiserats från flera håll.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är kallt, det är mörkt och minnena från julledigheten bleknar. Efter storhelgerna är det dessutom många som har en ansträngd ekonomi. Det gör att den tredje måndagen i januari är årets deppigaste dag, enligt den brittiska forskaren Cliff Arnall.

►LÄS MER: Forskare bekräftar: ”Att snoka på Facebook kan göra dig deppig”

Han har tagit fram en matematisk formel som enligt honom beräknar hur deppig en dag är. Det finns flera olika faktorer som avgör deppigheten: Väder (W), ekonomisk skuld (D), månadslön (d), tid som förflutit sedan julen (T), tid som gått sedan vi gett våra nyårslöften och misslyckats (Q), låg motivationsnivå (M) och behovet av att vidta åtgärder (Na).

Tredje måndagen i januari kallas för ”blue monday” av forskaren.

– Efter nyårsfirande och nyhetens behag av att vända blad och börja om på nytt, börjar verkligheten sjunka in. Det sammanfaller med mörka moln som drar in och tvånget att betala julens krediträkningar, har Cliff Arnall sagt enligt Aftonbladet.

Men den matematiska formeln har kritiserats av många. Bland annat har universitetet i Cardiff, där Cliff Arnall tidigare arbetat, tagit avstånd från ”blue monday” och avfärdat det som ovetenskapligt.

– Oberoende av hur seriös hans forskning är så är det långt till påsken och vi har oxveckorna framför oss, säger psykologen och psykoterapeuten Christina Hermanrud, som tycker att Cliff Arnall har en poäng, till Aftonbladet.

LÄS MER: Studie: Att skaffa barn är sämre för lyckan än att partnern dör

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro