ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskaren: Kvinnor är inte mer känslostyrda än män

Alva Forsberg Fierro · 23 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015
För att slå hål på idén att kvinnor är mer känslostyrda än män har forskaren fördjupat sig i musikhistorien.

För att slå hål på idén att kvinnor är mer känslostyrda än män har forskaren fördjupat sig i musikhistorien. Foto: Alarmy


Att kvinnor skulle vara mer känslostyrda än män är en gängse uppfattning som Örebroforskaren Sam de Boise, 30, vill ändra på – med hjälp av musik.

klar

Artikellänk är kopierad

Sam de Boise.
Sam de Boise.Foto: Privat

När Sam de Boise undervisade i sociologi i Leeds och York i England frågade han sina studenter varje år om de blivit anklagade för att vara känslosamma. 

– Det är mest kvinnor på dessa kurser och alla räckte upp händerna ihop med en handfull män. När jag frågade vem som fått detta kopplat till sina hormoner var det endast kvinnor som satt kvar med händerna i luften. Det var samma sak varje år, säger Sam de Boise till Metro. 

►LÄS MER: Nytt genustest för musik

För att slå hål på idén att kvinnor är mer känslostyrda än män fortfarande lever har han fördjupat sig i musikhistorien. I boken ”Men, masculinity, music and emotions” går han tillbaka i tiden för att visa att den mjuka maskuliniteten som vi i dag anser är ett nytt fenomen – finns att hitta fortlöpande genom historien.

Han pekar bland annat på det faktum att män alltid har dominerat musikbranschen – både när det gäller produktion och konsumtion.

– Jag vill bevisa att argumentet att män blivit mjukare på grund av feminismen inte stämmer. Musikhistorien är ett tydligt exempel på hur män alltid har uttryckt sina känslor via musik. Det har varit ett område där män som normalt sett inte vågar prata om känslor kunnat vara sårbara och ta sig igenom svåra händelser och väcka glädje, säger Sam de Boise. 

►LÄS MER: Ny dom: Hälften av svenska musiken på Spotify är olaglig

Sam har själv använt sig av musiken många gånger för att ta sig i genom känslomässiga situationer. 

– Jag har alltid spelat i band och det har hjälpt mig i svåra stunder. Ofta har man undersökt känslor utifrån till exempel psykologi eller biologi men jag är övertygad om att musiken är minst lika viktig för att diskutera mäns känslor och maskulinitet, säger han. 

Uppfattningen om att kvinnor skulle vara mer känslostyrda på grund av sina hormoner till exempel innan och under menstruation tycker han är irrelevant. 

– Hormoner kan spela en liten roll, men vi måste komma ihåg att det inte gäller alla kvinnor precis som det inte är alla män som är rationella. När man fokuserar på kvinnors hormoner i stället för männens hormoner så utgår man från en agenda där man försöker att hitta skillnader i stället för likheter, säger han. 

►LÄS MER: Studie: Män tror att kvinnor flirtar med dem – fast de bara är vänliga

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro