ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskaren: Obligatoriskt gymnasium motiverar inte eleverna

Karolina Skoglund · 29 Sep 2014
Uppdaterad 29 Sep 2014

Ett obligatoriskt gymnasium i sig är inget som motiverar eleverna. Snarare tvärtom. Det menar pedagogikprofessorn Ulf Blossing. Eleverna får en väldigt lång skolgång”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Ibrahim Baylan (S).
Ibrahim Baylan (S).Foto: TT.

Ett obligatorium på gymnasieskola, som Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu nått enighet i, är bra. Det menar både Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén och Ulf Blossing, professor i pedagogik vid Göteborg Universitet. Men det stora ansvaret ligger inte på gymnasieskolornas axlar – utan på kommunerna och grundskolan.

Eva-Lis Sirénanser att obligatoriet är en viktig signal som riktar ansvaret mot huvudmännen.

– Men ett obligatorium i sig tar inte hand om den här situationen. Det är flera delar som måste in. Det första är att man måste underlätta övergången mellan grundskolan och gymnasiet. Varför vi har en svår situation på gymnasiet är att grundskolan inte haft möjlighet att sätta in det stöd som behövs, inte att gymnasiet inte varit obligatoriskt.

Och situationen, som den ser ut just nu, är besvärlig. Inte minst med tanke på den brist på lärare som finns i dag.

– Gymnasieskolan måste erbjuda så olika och flexibla möjligheter för eleverna. När det gäller skoltrötta elever är det mera stöd och uppmuntran från lärarna som behövs. Så breda satsningar på lärarna är en annan viktig ingrediens, så det är inte så enkelt det här.

Pedagogikprofessorn Ulf Blossing är positiv till att ansvaret nu riktas till huvudmännen men håller med om att lärarna i så fall belastas med ytterligare en utmaning.

– För att detta ska funka bygger det på att lärarna blir duktigare på att fånga upp motivation. Gymnasiet får därmed samma problem som grundskolan: Att vara beredda på att möta elever som har olika typer av svårigheter. Speciallärare är bra med det krävs även av den så kallade ”vanliga” läraren.

Ett obligatoriskt gymnasium i sig är inget som motiverar eleverna, menar han. Snarare är det tvärtom. Just därför anser han att det är viktigt att få in bra studievägledning så att de väljer rätt program på gymnasiet.

– Eleverna får en väldigt lång skolgång så det gäller att tänka till hur man ska motivera eleverna. De kan ju hoppa av när de vill genom att bara låta bli att gå. Det gör man ju redan i grundskolan också. Och redan där bottnar det i att eleverna inte känner sig motiverade och att det är en lång skolgång. 

Så kommer det obligatoriska gymnasiet att fungera 

På söndagen presenterade S och MP en första överenskommelse. Att göra gymnasiet obligatoriskt var en del av innehållet. Metro ringde upp Ibrahim Baylan (S), skolpolitisk talesperson, och redde ut några frågetecken:

Kommer behörighetskraven till gymnasiet att slopas nu? – Nej, de finns kvar. Men elevgrupperna på introduktionsprogrammen kommer inte att öka lavinartat, eftersom nästan alla startar på gymnasieskolan i dag. Det handlar i stället om att hitta lösningar på att allt fler hoppar av i ettan och tvåan.

Finns det inte risk för att fler hoppar av senare i stället, när de fyllt 18? – Vi ska se till att skolan ställer krav så att eleverna gör sitt yttersta de första åren och därmed hittar vägar framåt för att fullfölja gymnasieutbildningen. Har man väl hoppat av i ettan är risken stor att man hamnar utanför i samhället, vilket både är en kostnad för personen själv och för samhället.

Vad kommer detta att kosta? – När vi presenterade det här i valrörelsen räknade vi med att det kommer att behövas en miljard när det är fullt utbyggt. Den exakta kostnaden återkommer vi till i vår budget.

Är det inte för sent att fånga upp eleverna på gymnasiet? – Det är därför vi även pratar om tidigare insatser. Huvudtyngdpunkten i vår överenskommelse om skolan ligger på förskolan och de första åren i grundskolan. Det är ingen slump.

Ni och MP – inte ens om ni får stöd av V – har en egen majoritet. Kommer ni verkligen att få igenom detta? – Vår inriktning är att ha ett brett samarbete. Alla måste både känna och ta sitt ansvar för skolan i dag, och då gäller det att både ge och ta. Om man tittar till valrörelsen tror jag att det finns hos både V och de fyra borgerliga partierna. 

I debatten i Agenda på söndagen sade utbildninsminister Jan Björklund (FP) att Folkpartiet kommer att rösta mot förslaget om obligatorisk gymnasieskola. – Det kommer att öka utslagningen. Vi har nyligen gjort en stor omorganisation av det svenska gymnasiet i 2011 års reform. Om den nya regeringens första besked är att man ska göra en ny total omorganisation av gymnasiet så kommer vi att motsätta oss det, sade Jan Björklund.

Metro har sökt Jan Björklund. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro