ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Forskaren om insekter som mat: "Kan introduceras nästa år"

Jesper Lindqvist · 10 Jun 2019
Uppdaterad 10 Jun 2019

En fjärdedel av svenskarna kan tänka sig att äta insekter, visar en ny undersökning från Yougov. Och enligt forskare på området blir fenomenet allt mer populärt bland unga. "Många yngre kopplar mat till mer hållbara värden", säger Åsa Berggren vid SLU.

klar

Artikellänk är kopierad

I undersökningen, som gjorts på uppdrag av Metro, har drygt 1 500 personer fått svara på frågan om de skulle kunna tänka sig att äta insekter, förutsatt att det godkändes av Livsmedelsverket. 25 procent ställde sig positivt till den nya födan, medan 57 procent menar att en sådan kostomställning inte är tänkbar.

Trots att optimisterna är i minoritet anser forskaren Åsa Berggren att det är oväntat höga siffror. Hon har forskat vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) om just insekter som föda, och menar att många som säger nej kanske har fel bild av tänkbara maträtter.

– Jag tror att det är lätt att se insekterna framför sig och tänka: Ska jag äta det där? Men om man tittar på hur insekter serveras i de länder där de fungerar som föda så är det sällan i form av hela djur, på samma sätt som att man sällan har en hel fisk på tallriken. Ofta kommer de i mjölform eller till exempel i smoothies. I Finland finns de tillgängliga i butikerna. Jag tror att det handlar om hur man ser produkten rent visuellt, säger Åsa Berggren.

”Inga studier som visar att det inte är farligt”

Bakom arbetet med att utreda insekter som föda ligger ett EU-förbud. Det innehåller dock ett antal kryphål, som bland annat har gjort att länder som Nederländerna, Belgien och Finland har godkänt att insekter säljs som mat.

Åsa Berggren anser att det är bra att det finns ett förbud, eftersom man ännu inte har utrett frågan tillräckligt väl.

– Det finns inga studier som visar att det inte är farligt. När det kommer till exempelvis köttproduktion är det något man har studerat under många år, vilket gör att man vet vilka delar av djur man inte ska konsumera. Samma princip måste gälla för insekter, vissa arter kan vara giftiga eller bidra till spridning av sjukdomar. Man måste ha klarhet för att undvika att folk blir sjuka, säger hon.

”Produkter är redo att släppas”

Trots de många hindren tror Åsa Berggren inte att det kommer att dröja länge innan vi får se insekter på butikshyllorna.

Hon räknar med att det kan komma så tidigt som nästa år, men att det inom tre år nästan garanterat kommer att finnas tillgängligt.

– Jag vet att många företag har förberett sig på det här och att de har produkter som de är redo att släppa. I Sverige kommer vi sannolikt att få se hussyrsor, som är släkt med gräshoppor. Det kan även bli aktuellt med mjölmaskar som odlas och äts i många andra länder. Sedan blir det intressant att se hur det utvecklas, vilken typ av insekt som blir lite finare och dyrare. I Asien säljs insekter på marknader, då är det exklusiva och godare tillagning som styr priserna, säger Åsa Berggren och fortsätter.

– När jag föreläser om det här så märks det att intresset kommer från framför allt studenter och ungdomar. Många yngre kopplar mat till mer hållbara värden, man ser mat som något mer än bara föda. Det finns en större nyfikenhet när sådana aspekter vägs in.

pil
Skulle du kunna tänka dig att äta insekter om det godkänns av Livsmedelsverket?

Ja – 25%

Nej – 57%

Vet ej – 18%

Källa: Källa: Metro/Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro