ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskaren: Så kan du motverka rynkor

Alva Forsberg Fierro · 13 Mar 2016
Uppdaterad 13 Mar 2016
Marie Ernsth-Bravell är docent i gerontologi – läran om åldrandet, vid Högskolan i Jönköping.

Marie Ernsth-Bravell är docent i gerontologi – läran om åldrandet, vid Högskolan i Jönköping. Foto: Alarmy/ Privat


Hudens åldrande beror dels på det genetiska arvet – men också på hur vi lever. Det förstnämnda kan vi tyvärr inte göra så mycket åt, men med livsstilen kan vi minska effekten av åldrandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kosmetikaindustrin satsar miljarder på att hitta ämnen som kan släta ut rynkorna och forskarna arbetar hårt för att lösa åldrandets gåta. Generna spelar som stor roll i hur snabbt vi åldras men är det verkligen möjligt att bromsa vårt åldrande?

– Det som entydigt har visat sig bromsa ner de funktionsnedsättningar som uppstår med stigande ålder, är fysisk aktivitet. Olika typer av aktivitet har lite olika effekt, men alla former av aktivitet som leder till ökad hjärtfrekvens och som gör att man blir lite varm påverkar åldrandet positivt, säger Marie Ernsth-Bravell, docent i gerontologi – läran om åldrandet, vid Högskolan i Jönköping.

►LÄS MER: Anti-åldringsmetoder ska göra oss friskare

Kosten är också en viktig faktor. Genom att få i sig en varierad mängd antioxidanter som finns i frukt, bär och grönsaker går det att bromsa förlusten av celler till viss del.

– Det är också klarlagt att det inte går att få samma effekt av vitaminpiller, säger Marie Ernsth-Bravell.

Både vitamin A och vitamin C är viktiga för hudens funktion. Vitamin A motverkar inflammation och stimulerar utvecklingen av hud- och slemhinneceller. Vitamin C påverkar fibroblaster, som producerar kollagen i huden. Kollagenet består av långa fibertrådar som hjälper huden att behålla sin smidighet och elasticitet.

– Huden tappar elasticitet och underhudsfett samtidigt som talgproduktionen minskar ju äldre man blir. Då uppstår små rynkor vilket är svårt att göra något åt. Däremot kan man minska effekten av dem genom att återfukta huden med fuktkräm.

►LÄS MER: Medelhavsdiet skyddar mot åldrande i cellerna

De djupare rynkorna uppkommer dock oftast som en effekt av de värsta bovarna – rökning och solning.

– Det allra bästa sättet att motverka rynkor är därför att sola med stor måtta och att inte röka. Rökning påverkar åldrandet på alla sätt, inte bara huden.

Kemisk peeling, där man med hjälp av syror exfolierar huden, sägs stimulera ny cellbildning och är en behandling som blivit populär på skönhetssalonger runtom i landet. Går det att få slätare hy med hjälp av denna metod?

– Med stigande ålder går all celldelning långsammare, även i huden. Det tar till exempel mycket längre tid för ett sår att läka hos en äldre människa eftersom celldelningen går långsammare. Hos äldre personer kan man därför tänka sig att det går långsammare återhämta sig efter en kemisk peeling.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro