ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskaren: SD:s framgång unikt i svensk partihistoria

Alva Forsberg Fierro · 20 Aug 2015
Uppdaterad 20 Aug 2015

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT


Sverigedemokraternas framgång är historisk, menar Tobias Hübinette, forskare i kritiska ras- och vithetsstudier och lärare vid Karlstads universitet. – Det är något nytt som håller på att hända.

klar

Artikellänk är kopierad

Ända sedan Sverigedemokraterna bildades 1988 har partiet i det närmaste fördubblats mellan varje val, och efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har väljarstödet mer än fyrdubblats.

– Stämmer denna undersökning så går det inte att säga något annat än att detta är absolut unikt i svensk partihistoria. Inget annat parti med högerextrema rötter har växt sig så stort på så kort tid någon annanstans i Europa, säger Tobias Hübinette till Metro.

LÄS MER: Yougov: Nu är SD Sveriges största parti

Han menar att partiets framgångar bland annat har att göra med att skillnaderna mellan vänster- och högerblocken håller på att suddas ut.

– Medan de traditionella partierna har kommit att avideologiseras och närma sig varandra allt mer, så framstår Sverigedemokraterna som det enda partiet som står för tydliga ideologiska värderingar. De erbjuder också en framtidsvision och en berättelse om Sverige som de andra partierna mer eller mindre saknar, säger han och tillägger:

– Sverigedemokraterna utmanar den traditionella höger- och vänsterskalan, och det är uppenbart att det går att vinna väldigt många röster även i Sverige med en populistisk politik.

LÄS MER: Yougov: S tappar – sämsta resultatet sedan valet

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro