ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskaren som skapar konstgjorda minnen

Kieron Monks, Metro World News · 25 Okt 2012
Uppdaterad 25 Okt 2012
Forskaren som skapar konstgjorda minnen Dr Karim Nader har med hjälp av minnesforskning lyckats bota patienters post-traumatiska stress.

Forskaren som skapar konstgjorda minnen Dr Karim Nader har med hjälp av minnesforskning lyckats bota patienters post-traumatiska stress.


Genombrott i forskningen inom transplantation och radering av minne gör sciencefictionfilmen mera verklig.

klar

Artikellänk är kopierad

I filmsuccén ”Total recall” sätter onda vetenskapsmän falska minnen i hjälten Arnold Schwarzeneggers (i nyversionen 2012, Colin Farrells) hjärna och övertygar honom att han befinner sig på Mars och att Sharon Stone älskar honom. 

Verkligheten tog ett steg närmare fiktionen i september i år när vetenskapsmannen dr Ben Strowbridge vid Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio, USA, lyckades skapa det längsta artificiella minnet hittills i en råtthjärna. 

– Det motsvarar att minnas ett telefonnummer – det varar i ungefär tio sekunder, berättar han. 

Framgången ökade hoppet om liknande framsteg för människor. Manipulation av minnet är ett av de snabbast växande forskningsfälten och förutom semester på Mars, skulle det kunna revolutionera behandlingen av mentala sjukdomar. 

Dr Elizabeth Loftus vid University of California Irvine har arbetat inom detta fält i flera decennier och har upptäckt att det är ”förvånansvärt enkelt” att skapa falska minnen. Genom att använda bilder och psykologisk manipulation har hon lyckats skapa minnen som att en person älskar grönsaker som den tidigare avskytt.  

– Vi har en metod som kan påverka folk, genom att ändra kostvanor kan man påverka problemet med övervikt, säger hon. 

Men hon har fått motstånd. Loftus egen undersökning visade att bara 14 procent skulle acceptera den.  

Men hur är det möjligt? Jo, minnen består av protein och dessa kan förändras. 

– När man åkallar ett minne finns det en tidslucka under vilket det är instabilt. Under denna tidsperiod kan man ändra innehållet i informationen, säger dr Karim Nader, vid McGill University.

I försök på patienter med post-traumatisk stress, har McGills forskare bett patienter att tänka på sitt mest traumatiska minne och på samma gång gav han dem en medicin som hindrade att minnesproteinet bildades. Resultaten visade att 70–80 procent botades från sina symtom inom sex veckor. 

Men det finns förstås oro för att utvecklingen kan leda till minneskontroll snarare än medicinsk behandling.  

– Falska minnen skulle kunna vara ett sätt att manipulera människor, säger Gary Marcus, psykolog och minnesspecialist vid New York University. 

– Vi måste fortskrida med försiktighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kieron Monks, Metro World News
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro