ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskaren varnar: Så spionerar apparna på dig när du sover

Filip Häggberg · 10 Okt 2017
Uppdaterad 11 Okt 2017
Forskaren har kartlagt aktiviteten i Android-apparna.

Forskaren har kartlagt aktiviteten i Android-apparna. Foto: Shutterstock/IBL


Du har lagt ifrån dig mobilen och somnat in. Men det stoppar inte apparna i din telefon för att övervaka och avlyssna dig, visar forskning vid Karlstads universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har säkert hänt dig att du diskuterat ett visst ämne med en vän eller kollega – för att sedan se ett inlägg i ditt Facebook-flöde som handlar om exakt samma sak.

Nu visar forskning vid Karlstads universitet att apparna i din telefon har koll på dig även när du lagt ifrån dig den och gått och lagt dig, rapporterar P4 Skaraborg.

– Apparna sover aldrig. De vaknar upp och tillskansar sig min privata information, vad jag sparat, var jag har varit och så vidare. Vi vet inte varför, men det är vi intresserade att ta reda på mer om, säger doktoranden Nurul Momen, till kanalen.

LÄS MER
Google har upptäckt farligt spionprogram i Android – med kopplingar till Ericsson

Han har tillverkat en programvara som kartlägger Android-appars aktivitet, och kommit fram till att apparna läser av kontaktlistor, fotografier, sms och platsinformation när vi inte använder telefonen.

Vissa appar utnyttjar också tillgången till mikrofonen.

– Jag skulle inte ha en smart-telefon, surfplatta eller smart-tv i sovrummet eller i mötesrummet på företaget, säger Lothar Fritsch, docent i datavetenskap, till P4 Skaraborg.

Fritsch liknar forskningens resultat med att låta okända människor bugga våra hem, utan att veta varför.

Det står i användarvillkoren vilken information som apparna får ta del av, men men bara en tredjedel av svenskarna läser dem, enligt en undersökning från it-koncernen Visma.

Dessutom kan villkoren ändras i efterhand.

– Om jag hade jobbat för en säkerhetstjänst i en fientlig makt är det ju perfekt att bara uppdatera en app och bruka mikrofonen, säger Lothar Fritsch.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro