ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Forskaren: Här är taktiken du ska köra när du budar på bostad

Fredrik Tideman · 17 Mar 2016
Uppdaterad 17 Mar 2016
Tommy Andersson, professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund.

Tommy Andersson, professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund. Foto: Lunds universitet och TT.


För många som ska köpa bostad är budgivningen ett moment som skapar oro. Vi tog hjälp av en expert för att reda ut vilka taktiker du kan hålla dig till för att få lyan du vill ha.

klar

Artikellänk är kopierad

Tommy Andersson är professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund och han har forskat på budgivning, framför allt i samband med auktioner. Vi frågade honom: Hur ska man tänka när man budar på en bostad?

Steg ett: Förberedelse

– Det viktigaste är såklart att man har pratat med sin bank så att man vet hur banken ser på ens ekonomi, och när man har gjort det ska man sätta sig ner själv och kolla på hur man ser på sin ekonomi så man vet vad man har råd att buda för, säger Tommy Andersson.

Det är också viktigt att du bestämmer dig för ett maxbud – och hoppar av om du når den summan, så du inte hamnar i ett ogenomtänkt budgivningsrace.

När du bestämmer ditt maxbud ska du inte bara tänka på själva bostaden utan även området den ligger i: Hur långt är det till närmsta skola, vårdcentral eller busshållplats, till exempel.

– Det kan vara så att du kommer fram till att du har råd med en bostad för fyra miljoner, men inte är beredd att betala mer än 3,6 för den du är intresserad av. Då ska du hålla fast vid det, säger Tommy Andersson.

►LÄS MER: Kvinna döms för falsk budgivning

Olika strategier

Det finns olika sätt att tänka på när du ska komma med motbud. Gör stora höjningar som en skrämseltaktik mot andra budgivare, eller gör små budökningar hela tiden för att priset inte ska dra iväg.

– Man kan också lägga väldigt specifika bud. Exempelvis kan man säga att ett bud bara är giltigt de närmsta tolv timmarna för att tvinga säljaren att ta ställning till budet snabbt, säger Tommy Andersson.

Var flexibel

Det är inte bara priset som är viktigt vid en budgivning. Du kan också väga in andra saker för att påverka säljaren. Om säljaren redan har ett nytt boende kan du vara flexibel med inflyttningsdatumet och gå med på att flytta in direkt, eller tvärtom vara flexibel med en senare inflyttning. Sådant kan vara viktigt för säljaren.

– Det finns andra praktiska saker kring köpet som man kan använda. Du kan säga att du är beredd att skriva kontrakt om en timme, att du har lånelöftet klart och har bestämt dig. Det kan vara en trygghet för säljaren att veta att köpet blir av, till skillnad från om kontraktet ska skrivas om en vecka då nån kan få kalla fötter och dra sig ur. Alla säljare är intresserade av snabba avslut, säger Tommy Andersson.

►LÄS MER: Derek, 27: Mäklarens budfusk kostade mig 35 000

Ska man vänta lite med sitt motbud eller göra det snabbt?

– Det finns lite skrivet om de psykologiska effekterna kring det. Om man väntar för länge så kanske den som leder budgivningen mentalt hinner flytta in i bostaden och börja planera för hur det ska bli. Då kanske den personen är mer kampvillig om att behålla bostaden. I den bemärkelsen kanske man ska vara lite snabbare med att lägga sitt bud. Och har man gjort sin hemläxa och bestämt sig för hur mycket man är villig att betala så borde det inte vara så svårt att komma med ett motbud.

Det viktigaste i budgivningen, enligt Tommy Andersson:

Bestäm dig för vad du är villig att betala, och dra dig ur om du når ditt maxbud.

►LÄS MER: Mäklaren: Mer än varannan mäklare fuskar med budgivningen

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro