ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskarens larm: Akut renovering krävs för 140 000 lägenheter

Jesper Lindqvist · 29 Apr 2019
Uppdaterad 29 Apr 2019
Renoveringsbehovet är akut för 140 000 lägenheter som byggdes i samband med miljonprogrammet.

Renoveringsbehovet är akut för 140 000 lägenheter som byggdes i samband med miljonprogrammet. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Flera av de lägenheter som byggdes i samband med miljonprogrammet närmar sig sin tekniska livslängd. Nu varnar forskaren Jenny von Platten för det akuta renoveringsbehovet, som gäller närmare 140 000 lägenheter. "Lägenheterna har överstigit sin tekniska livslängd på 50 år utan att någon större upprustning skett", säger hon till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Mellan 1965-1975 byggdes närmare en miljon bostäder i samband med det så kallade miljonprogrammet. Men när flera av bostäderna nu närmar sig en ålder på 50 år aktualiseras frågan om renoveringsbehovet.

Bostädernas tekniska livslängd, alltså den praktiska livslängden för byggnadernas olika komponenter, har beräknats vara just 50 år. Nu varnar forskare för att en stor del av beståndet från miljonprogrammet är i akut behov av upprustning.

– Drygt hälften av alla lägenheter som byggdes under miljonprogramstiden har ingen registrerad renovering. Det handlar om ungefär 400 000 lägenheter, och i ungefär 140 000 av dessa är renoveringsbehovet akut, säger Jenny von Platten, doktorand vid forskningsinstitutet RISE, till SVT.

”Det är bråttom”

Det kan även finnas ekonomiska incitament att påbörja renovering inom kort.

Jenny von Platten menar att ju längre man väntar med att renovera lägenheterna i fråga, desto högre blir kostnaderna om något skulle gå sönder.

– Om man tänker sig att det handlar om till exempel ett stambyte. Skulle det då bli ett läckage så blir kostnaderna för att renovera reaktivt, i efterhand, mycket högre än om man skulle renovera innan. På så sätt är det bråttom, säger hon till SVT.

Kostsamma renoveringar

Men även om det endast skulle röra sig om planerade renoveringar så kan miljonprogrammets framtid bli en kostsam historia.

Enligt Boverket kommer kostnaderna för renoveringar i miljonprogrammet att landa på 300-500 miljarder kronor, enligt SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro