ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskarna: Därför är Israel-Palestina en så viktig fråga för Sverige

Karolina Skoglund · 5 Okt 2014
Uppdaterad 5 Okt 2014

Bland det första som Stefan Löfven gjorde som ny statsminister var att berätta att man tänkte erkänna Palestina som en självständig stat, vilket innebär att Sverige nu sticker ut bland västländerna. 

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT.

På fredagen, i samband med regeringsförklaringen, sade Sveriges nya statsminister Stefan Löfven (S) att man ska utropa Palestina som självständig stat, vilket sticker ut i EU:s annars mer avvaktande ställningstagande. Beskedet togs emot med både ris och ros i Sverige, där frågan länge varit en vattendelare. 

Michael Schulz, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs Universitet, menar att konflikten mellan Israel och Palestina alltid varit en fråga kopplad till starka åsikter i hela västvärlden. Och Sverige är allt annat än ett undantag. - Har man inte varit försiktig har det skapat reaktioner här. När Palme skakade hand med Yassir Arafat blev det en jättestor sak. Det innebar att man inte längre såg honom som terrorist, utan som representant för det palestinska folket. Symbolhandlingar i detta avseende kan bli viktiga i det långa loppet, men blir ofta kritiserade när de händer, säger han. 

Att Sverige erkänner Palestina som en självständig stat är just en sådan symbolhandling, menar han. - Det innebär att vi är bland de första länderna i västvärlden som säger att Palestina redan finns. Det hjälper till att trycka på men det innebär också vissa risker. Det kan både vara en morot för andra länder att göra samma sak och innebära bakslag med låsningar.

Enligt Ulf Bjereld, s-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och expert på internationella relationer, finns det främst två skäl till varför Sverige anser att just denna konflikt är så viktig.  - Sverige är ett av de länder i världen som, av historiska skäl, har varit mest inblandat i fredsförhandlingarna. I området Israel-Palestina har vi västerlandets kulturella och religiösa rötter. Det är en konflikt som är inskriven i vår egen politiska historia på ett helt annat sätt än vad till exempel kriget mellan Iran och Irak eller situationen i Libyen, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro