ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskarna: Därför kommer vi troligtvis aldrig hitta liv i rymden

Aron Andersson · 8 Maj 2017
Uppdaterad 8 Maj 2017

Foto: TT / European Southern Observatory


Finns det liv i rymden? Och kommer vi någonsin att hitta det? Metro har pratat med två rymdexperter om hur jakten på liv i universum egentligen går.

klar

Artikellänk är kopierad

Finns det liv i rymden?

– Jag velar från dag till dag. Förr var jag mer övertygad om att det fanns liv, inte bara på jorden, nu är jag inte lika övertygad om det ens, säger Carina Persson, forskare och astronom vid Onsala rymdobservatorium.

– Om du bara menar små bakterier eller encelligt liv, då ökar chansen naturligtvis. Det tror jag borde finnas. Det verkar i princip som att alla stjärnor har planeter och en stor andel har förmodligen jordliknande kvaliteter, säger hon.

– Men sedan nästa steg, att det ska uppstå högre liv, flercelligt, intelligent liv som kan kommunicera interstellärt, det är en helt annan sak.

Kommer vi att hitta liv i rymden?

– Jag tror att man kommer se saker som gör att man tror att det finns liv någon annanstans, och det tror jag man kommer göra inom hundra år, säger Gabriella Stenberg, forskare vid institutet för rymdfysik i Kiruna.

– Men sedan är det en annan sak att verifiera att de tecken man hittar verkligen är liv. Då skulle man behöva åka dit och titta efter och det är väldigt besvärligt.

Vad är det för tecken vi letar efter?

– Ett tecken skulle kunna vara en atmosfär som inte är i kemisk jämvikt. Det betyder att det måste vara något på ytan som hela tiden upprätthåller atmosfären och gör att den ser ut på det viset. Här på jorden producerar växterna syre, skulle de inte finnas här så skulle atmosfären gissningsvis se ut mer som på Mars och bara innehålla koldioxid, säger Gabriella Stenberg.

Hur viktiga är tekniska framsteg i jakten på liv?

– Det är helt avgörande. I ungefär hundra år har vi haft tekniskt kunnande att kommunicera interstellärt, och det hade varit helt omöjligt utan det, säger Carina Persson och nämner några aktuella initiativ.

Breakthrough listen är en stor satsning på att observera elektromagnetisk strålning, och därmed ”lyssna”, efter liv från andra planeter. Breakthrough starshot går ut på att konstruera små rymdsonder,bara några få gram tunga, som med hjälp av stora, tunna segel kan färdas med hög hastighet till avlägsna stjärnor på inte allt för kort tid.

Varför är jakten på liv i universum viktig?

– Det handlar naturligtvis om oss själva, varför vi finns till och om vår framtid. Det mesta vi gör är fokuserat på vår vardag. Vi tittar på jorden, men inte upp och ut. Men vi kommer faktiskt från rymden och vi kommer säkert att återvända till rymden en dag, genom att ta oss ut. Om vi vill överleva till slut så måste vi det. Om inte annat så är det kört att bo på jorden om en miljard år ändå, säger Carina Persson.

LÄS MER
Fem gånger vi sett UFO:n i Sverige
LÄS MER
Quiz: Hur mycket kan du om rymden?
klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro