ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Forskarna: Så ser vår framtid med artificiell intelligens ut

Anna Åslund · 16 Apr 2018
Uppdaterad 17 Apr 2018
Dorna Behdadi vid  och Fredrik Heintz forskar båda kring artificiell intelligens.

Dorna Behdadi vid och Fredrik Heintz forskar båda kring artificiell intelligens. Foto: Privat/Privat/Unsplash


Hur mycket kommer vårt samhälle att ha förändrats om 20 år när självkörande bilar är en del av vår vardag? Och kan en artificiell intelligens hållas moraliskt ansvarig för sina handlingar? Det är frågor som AI-forskarna Fredrik Heintz och Dorna Behdadi tittar närmare på.

klar

Artikellänk är kopierad

När du hör orden artificiell intelligens, eller AI, kanske du föreställer dig ett samhälle 50 år framåt i tiden där tänkande robotar lever sida vid sida med människan. Men faktum är att AI i stor utsträckning redan finns i vår vardag i form av sökmotorer, automatisk översättning av språk och röststyrning i telefoner.

– Vi använder AI varje dag och har gjort det ganska länge. Men utmaningen med teknik är att den försvinner. Om du lyckas göra teknik utan att någon fattar att det är teknik så har du lyckats. Traditionellt sett handlade AI om automatisering för att ersätta muskelkraft, nu handlar det mer om att ersätta tankekraft, säger Fredrik Heintz, docent i datalogi vid Linköpings universitet samt ordförande i Svenska AI-sällskapet.

Fredrik Heintz forskar kring AI och autonoma system, som till exempel självkörande bilar. Men kan maskiner bli bättre än oss människor på allt? Enligt Fredrik Heintz är det egentligen inte det som är den stora frågan och det behöver inte heller vara antingen eller. Istället för att se AI som ett hot menar han att det snarare kan hjälpa oss att fatta bättre beslut som människor.– Ett exempel på det är schack där vi människor inte har någon chans mot AI längre. Om du kombinerar människa och maskin så är de bättre tillsammans än var för sig.

Att implementera AI i skolan skulle möjligtvis vara ett sätt att få ett mer individualiserat inlärningsstöd. En viktig del i lärarens roll är att observera eleverna, se vad de är bra på, vad de behöver öva på och vilka uppgifter som kan hjälpa dem att utvecklas. Det är en tidskrävande uppgift där AI hade kunnat spela en viktig roll i observationer av elever.

Även om vi kommer i kontakt med artificiell intelligens dagligen kommer ny teknik och sättet vi ser på den att förändras de kommande åren, menar Fredrik Heintz.

– 20 år framåt i tiden kommer vi se en stor förändring. Vi kommer att ha självkörande bilar, helt klart. Autonoma transportsystem kommer att påverka hur vi designar städer och var vi bor och jobbar. Varför gå till ett kontor när du kan ha ett kontor i bilen och sitta och jobba där? säger Fredrik Heintz.

Behöver vi vara oroliga för att artificiella intelligenser kan ta över jorden och orsaka en katastrof?

– Nej, jag skulle inte vara orolig för det. Samtidigt ska man vara medveten om att all teknik kan användas för bra och dåliga syften. Det som jag tycker är intressant är att kunna använda AI mer personligt så att det är till nytta för var och en, istället för att makten är hos de stora företagen. Till exempel genom en AI-assistent som hjälper mig att fatta bättre beslut och som märker när jag blir manipulerad av andra aktörer, säger Fredrik Heintz.

I och med att artificiella intelligenser blir kapabla till allt mer väcks många intressanta dilemman. Dorna Behdadi är doktorand i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och hen har tittat närmare på frågan om hur vi människor ska hantera en AI som börjar handla på ett sätt som vi inte tycker är lämpligt. Det mest självklara menar hen hade varit att göra det vi gör när laptopen inte fungerar – vi stänger av, reparerar, programmerar om eller skrotar.

– Men om en AI skulle bete sig tillräckligt mänskligt kanske vi bör hantera dess felsteg som vi hanterar när andra människor beter sig på ett sätt som vi inte tycker är okej. En AI som kan uttrycka känslor och även verkar kunna resonera moraliskt bör väl också bemötas med beröm och klander? Och om en AI verkar ha medvetande, då kan vi väl inte behandla den som ett livlöst objekt och bara skrota den, säger Dorna Behdadi.

Det mest spännande med AI menar hen är frågan om det finns något som är unikt för oss människor, som till exempel intelligens och medvetande. Just nu för forskare diskussioner kring ifall det skulle vara möjligt att implementera moral i maskiner.

– Jag tror att utvecklingen av allt mer intelligenta och autonoma AI utmanar den rätt så utbredda uppfattningen om att det finns någon eller några egenskaper hos vår art som är helt unika för oss. Det är också intressant att se att oerhört många andra djur har en långt högre generell intelligens än dagens AI, men att vi människor ändå tenderar att vilja spegla oss i de senare.

pil
Tycker du att det är spännande med artificiell intelligens? Här är 7 filmer om AI

A.I. – Artificiall intelligence (2001)

I en nära framtid är robotar en naturlig del av människans vardag. David (spelad av Haley Joel Osment) ser ut och beter sig som ett vanligt barn men tillhör en ny typ av robot som ska ha möjlighet att känna känslor. Efter att ha bott hos en fosterfamilj ger sig David ut på ett äventyr tillsammans med roboten Gigolo Joe (Jude Law).

Ex Machina (2014)

Programmeraren Caleb Smith (Domhnall Gleeson) blir inbjuden till sin chefs lyxiga hem där han möter roboten Ava (Alicia Vikander). Caleb får i uppgift att utföra en mängd tester på Ava för att se om hon kan tänka och känna medvetenhet, men även för att se om han kan bygga en relation med henne trots att hon är artificiell.

Bicentennial man (1999)

Den artificiella intelligensen Andrew (Robin Williams) köps in som en hushållsrobot av familjen Martin. Snart märker familjen att Andrew inte är en vanlig robot utan att han har både känslor och tankar. Filmen följer hans kamp för att bli accepterad som en riktig människa.

Her (2003)

I filmen får vi följa Theodore Twombly (Joaquin Phoenix), en ensam författare som utvecklar en relation med Samantha. Det enda problemet är att hon är ett väldigt intelligent operativsystem, förmänskligat genom en kvinnoröst (Scarlett Johansson).

2001: A space Odyssey (1968)

Här får du följa människans utveckling från människans föregångare till rymdresenär. I början av filmen får du följa en grupp apor som kämpar för överlevnad när det en dag händer något som får dem att börja utveckla verktyg och jaga. Tre miljoner år senare får du följa med Heywood Floyd (William Sylvester) som reser i ett rymdskepp mot månen.

Wall-E (2008)

Som en följd av överdriven konsumtion har människorna lämnat jorden runt år 2750. För att ordna upp röran som människorna ställt till med byggdes robotar som kunde städa. År 2815 finns det bara en robot kvar, Wall-E, som har utvecklat ett medvetande och känslor. En dag kommer ett rymdskepp till jorden och Wall-E ser hur det lämnar av en ny avancerad robot, Eva.

I, Robot (2004)

Will Smith spelar kriminalpolisen Del Spooner som kallas till platsen för ett misstänkt självmord. Del börjar snart misstänka att det inte alls rör sig om ett självmord, utan om ett mord utfört av en robot. Hans omgivning tror honom inte eftersom robotarna inte är programmerade för att kunna döda.

pil
Om Vetenskapsfestivalen i Göteborg

– Vetenskapsfestivalen har anordnats sedan 1997. Det är ett populärvetenskapligt evenemang vars syfte är förmedla vetenskap på ett lättillgängligt och kreativt sätt.

– I år är temat för festivalen “Vad är vi?“. Några av de frågeställningar som kommer att uppmärksammas är: Vad är liv? Vad finns det för möjligheter och risker med artificiell intelligens? Vad gör oss mänskliga? Vad gör ensamhet med en människa?

– Festivalen har tre specialinriktade program – ett för allmänheten, ett skolprogram för elever och lärare och ett fackprogram för särskilt inbjudna.

– Programmet för allmänheten är öppet mellan 18-22 april. Det är fri entré.

– Skolprogrammet pågår mellan 16-27 april och gäller för förskola och grundskola. Klassaktiviteterna måste bokas i förväg.

– Fackprogrammet den 18 april och är till för bland annat forskare, media och politiker.

– Festivalen äger rum på ett 30-tal platser runt om i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro