ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskarnas varning: Mata inte husdjur med rått kött

Sofia Clason · 14 Jan 2018
Uppdaterad 14 Jan 2018
Enligt en ny studie kan en rå köttdiet innebära stora risker – för både djur och ägare.

Enligt en ny studie kan en rå köttdiet innebära stora risker – för både djur och ägare. Foto: Jean Michel Labat/IBL


Under den senaste tiden har det blivit populärt att mata husdjur med rått kött. Men i en ny europeisk studie, varnar forskare för att trenden kan innebära stora risker – för både djur och ägare.

klar

Artikellänk är kopierad

Rått kött, ben och organ som kan frysas och tinas upp för att sedan bli hund- eller kattmat är en växande trend. Idén är att djuren på så sätt inte får i sig tillsatser eller ohälsosamma ämnen. Dieten sägs också vara hjälpsam för djur som har problem med dålig hy och allergier, skriver The Guardian.

Men forskare som är kritiska mot trenden menar att det inte finns något bevis för att dieten ska vara bra för djur. Istället varnas det för att den råa maten, som ofta innehåller bakterier och parasiter, kan innebära stora risker. Bland annat läggs tandproblem, tarmskador och tillväxtproblem fram som möjliga negativa effekter av en rå diet.

I en ny studie av forskare vid Utrecht universitetet i Holland, som publicerades den 11 januari, har man undersökt vilka bakterier som finns i olika sorters rått kött som ges till djur. Undersökningen visade att 23 procent av köttet innehöll E. coli, som kan leda till njursvikt hos människor. Olika typer av bakterien listeria hittades även i mer än hälften av köttsorterna. Salmonella hittades i 20 procent.

Om djurets ägare kommer i kontakt med bakterierna via djurens råa mat, eller om bakterierna kommer i kontakt med människors mat genom djuren, kan bakterierna också innebära risker för djurets ägare.

– Vi har vetat att det funnits risker kopplade till råa köttdieter sedan början av 2000-talet, men det här är den första studien i Europa som har gått så långt som att undersöka de köttsorter som finns på marknaden och som människor ger sina djur, säger Daniel Chan, professor i akut och kritisk vårdmedicin och klinisk näring vid Queen Mother Hospital for animals, till the Guardian.

Enligt Daniel Chan, som inte deltog i arbetet med den nya studien, borde veterinärer berätta om riskerna som finns med att ge djur rått kött. Han betonar dock att man ännu inte vet vilka försiktighetsåtgärder som borde tas för att minimera risken att djur och ägare kommer till skada genom råa köttdieter.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro