ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskning avslöjar: Så packar du en diskmaskin på bästa sätt

Aron Andersson · 17 Jan 2015
Uppdaterad 17 Jan 2015
Det finns ett rätt sätt.

Det finns ett rätt sätt. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Problem med matrester på disken när du plockar ur maskinen? Inte längre. Ny forskning avslöjar precis var du ska placera olika typer av disk för att få bästa resultat.

Diskmaskiner är för det mesta jättepraktiskt – förutom det faktum att de inte alltid rengör allt ordentligt. Men nu har forskare äntligen avslöjat hemligheten bakom hur en diskmaskin bör packas på bästa sätt.

Vid universitetet i brittiska Birmingham har en grupp forskare studerat hur vattnet rör sig inuti diskmaskinerna för att kunna avgöra hur den ska fyllas på för bästa resultat. Slutsatsen: ställ disken i en cirkel, inte i raka rader. 

Den disk med rester rika på kolhydrater (exempelvis potatis eller ris) bör stå i mitten och helst lite högre upp. Disk med rester rika på protein (exempelvis ägg) kan med fördel stå längre ut i cirkeln. Detta beror på att vattentrycket är som störst i mitten, vilket biter på kolhydrater. Samtidigt får den disk som står längre ut i maskinen stå i blöt längre, och därmed komma i kontakt med mer rengöringsmedel, vilket är effektivt mot protein.

– Fördelningen av vatten i en kommersiell diskmaskin är väldigt kaotiskt, säger Raul Pérez-Mohedano, forskningsledare, till Daily Mail.

Ett förslag från forskarna är att placera bestickslådan i mitten och sedan tallrikar runt om. Eftersom de flesta diskmaskiner inte är konstruerade för att packas på detta vis lyfter de ändå ett varningens finger för alla som vill experimentera. Och diskmaskinen bör absolut inte packas för mycket, då kommer inte vattnet åt att rengöra allt.

Förhoppningen är nu att tillverkare av diskmaskiner ska ta till sig de nya rönen.

– Min personliga åsikt är att en ny design för hur vattnet fördelar sig är nödvändig, säger Raul Pérez-Mohedano till Daily Mail.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro