ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskning: Generna påverkar när du har sexdebut

TT · 18 Apr 2016
Uppdaterad 18 Apr 2016

Foto: All over press


klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte bara kulturella och sociala faktorer som avgör när du debuterar sexuellt. Arvsmassan har också ett finger med i spelet.

Sedan tidigare vet man att sexdebuten, det vill säga den ålder vid vilken man har sitt första samlag, påverkas bland annat av familj, vänner och andra sociala och kulturella faktorer.

LÄS MER
Sluta använda ordet "oskuld" – sex har inget med skuld att göra

Men det är inte hela sanningen. Det verkar som att arvsmassan också har något att säga till om.

Det tror i alla fall forskare vid University of Cambridge efter att ha granskat arvsmassan hos fler än 380 000 kvinnor och män från Storbritannien, Island och USA.

Forskarna hittade 38 genvarianter som tycks ha med tidpunkten för den sexuella debuten att göra, det vill säga om denna skedde tidigare eller senare i livet.

De aktuella varianterna låg nära gener som tidigare forskning visat har betydelse för hjärnans utveckling och reproduktiva beteenden, som ålder när första barnet föds.

LÄS MER
Ny undersökning: Så gamla var svenskarna när de hade sex första gången

- Ett exempel är en variant av CADM2, en gen som kontrollerar nervcellskopplingar och hjärnans aktivitet, som vi upptäckte också har ett samband till att ha en risktagande personlighet såväl som till att ha första samlaget i unga år och antalet barn under en livstid, säger John Perry, en av forskarna bakom studien som presenteras i Nature Genetics.

Sedan tidigare vet man att ålder vid sexdebut påverkar utbildning samt fysisk och psykisk hälsa senare i livet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro