ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskning har beviset: Lantisarna är smartare

Andreas Jelvefors · 6 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Är studiens resultat ett skäl att flytta från stan? – Nej, det är så mycket annat som skadar oss ändå, dessutom skulle jag inte trivas ute på landet”, säger Camilla Hey, 38, med sonen Milo, 8, i Malmö. 

Är studiens resultat ett skäl att flytta från stan? – Nej, det är så mycket annat som skadar oss ändå, dessutom skulle jag inte trivas ute på landet”, säger Camilla Hey, 38, med sonen Milo, 8, i Malmö.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Nu finns svaret på vem som är smartast, stadsbon eller ”lantisen”. Och det är den senare som vinner – tack vare den rena luften.Det är amerikanska forskare vid Columbia Center for Children’s Environmental Health som jämfört IQ bland barn som fått i sig varierad mängd bilavgaser.Resultatet tar helt luften ur moderata politikern Anna Kinberg Batras uttalande att ”stockholmare är smartare än lantisar”, ett påstående som hon kläckte 1998 under sin personvalskampanj. I studien mättes kontinuerligt  den inandade av­gasmängden bland 249 gravida kvinnor i New York.  När deras barn nått fem års ålder stod det klart att barn som fått i sig mest utsläpp under graviditeten i genomsnitt hade fem enheter lägre IQ, än de som fått i sig minst mängd avgaser.Den som växer upp i en stad riskerar alltså att bli dummare än den som växer upp på landet?– Det här är en signal om att man kan bli dummare under förutsättning att allt annat är lika. Men frågan är om effekterna består på de här barnen. IQ är också en genetiskt betingad sak och städer kanske kan upplevas som en mer stimulerande miljö, kommenterar Fredrik Ullén, hjärnforskare vid Karolinska institutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro