ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskning: Lärare favoriserar elever – gynnar dem vid betygsättning

Karolina Skoglund · 19 Jan 2015
Uppdaterad 19 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Skolan på bilden har ingenting med texten att göra.
Skolan på bilden har ingenting med texten att göra.Foto: TT

Anonyma elever kan missgynna dem när det är dags för betyg, eftersom lärarens relation med eleven påverkar dem. Det visar en avhandling av Ilona Rinne, som är verksam vid institutionen för didaktik och pedagogisk profession vid Göteborgs universitet.

Ilona Rinne har undersökt 149 videoinspelade individuella betygssamtal från gymnasiet, både på yrkesförberedande och högskoleförberedande program. Det visade sig då att relationen mellan lärare och elev påverkar betygsättningen. 

– Om man tar den största gruppen, de högskoleförberedande, kan man tydligt se hur lärarna försöker tillgodose det önskemål som eleven har. Och om läraren vet mycket om eleven, till exempel om den är skoltrött eller har det jobbigt hemma, kan det påverka lärarens betygssättning.

Främst påverkar det så att eleven får det högre betyget om det står och väger mellan två olika betyg.

Kan man alltså säga att lärare favoriserar vissa elever?

– Jag använder inte det ordet, men det finn exempel på två samtal där läraren är väldigt tillmötesgående. Så tillmötesgående att eleven tycker att det är genant.

Konsekvenserna blir att anonyma elever därmed riskerar att missgynnas, menar hon.

– Det kan ju bli så att elever som inte är så kontaktsökande, som inte berättar så mycket för sina lärare, missgynnas. Och det är inte säkert att lärare medvetet tar hänsyn till det här, eftersom lärare har två olika, tätt sammanflätade, roller.

Hur bör man göra med betygen för att de ska bli rättvisa om man utgår från resultatet i din avhandling?

– Vi har ju rätt så vaga kunskapskrav. De är tolkningsbara. Fördelen med det är att läraren får en frihet och kan göra en helhetsbedömning. När det är som det är i Sverige blir det nog alltid så att det finns utrymme för en mänsklig faktor. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro