ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskning: Livsviktigt att sova när du är sjuk

Tomas Lundin · 3 Feb 2015
Uppdaterad 3 Feb 2015

Foto: TT


Visst kan du sova dig frisk. Forskare har nu hittat proteinet som gör dig sömnig och hjälper dig att återhämta dig när du är sjuk.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan tidigare är det väl känt att sömn hjälper kroppens immunsystem bekämpa bakterier och virus. Forskare vid Washington State-universitetet har nu hittat det protein som gör oss sömniga när vi är sjuka. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Brain, Behavior, and Immunity.

Proteinet AcPb skapas i hjärnan och reglerar sömnrytmen. Möss blev infekterade med influensavirus för att se effekterna av proteinet. 

En grupp saknade anlagen för att skapa proteinet och sov därmed inte mer under sjukdomen – tvärtom sov de mindre. I slutändan dog mössen i högre utsträckning än de som kunde skapa proteinet och sov sig igenom sjukdomen.

– Aldrig tidigare har vi sett djur som sover mindre efter att ha fått sin sömn störd. Ibland kan djur sova djupare och intensivare för att kompensera för sömnbristen, men inte ens det såg vi. Mössen återhämtade sig inte, säger Christopher Davis till Dagens Nyheter

Davis tror att det i framtiden kan finnas en nässprej eller inhalator som tillför proteinet och påskyndar vårt tillfrisknande, men att vägen dit är lång.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro