ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskning: Mobil kan ge fosterstörningar

Tomas Lundin · 19 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en ny studie kan det finnas ett starkt samband mellan kvinnors mobilanvändning under graviditeten och beteendestörningar hos barn. Resultaten förvånade forskarna och kan leda till nya rekommendationer.Studien är ett samarbete mellan UCLA i Kalifornien och Aarhus-universitetet i Danmark. Drygt 13 000  danska mammor med barn födda i slutet av 1990-talet undersöktes och resultatet förbluffade forskarna.Mammor som använde mobiltelefon löpte 54 procent större risk att få barn som utvecklade beteendestörningar. Om även barnet använde mobiltelefon var risken hela 80 procent högre, enligt The Independent, som tagit del av undersökningen.Skillnaderna kunde inte förklaras med faktorer som tobaksrökning, psykisk ohälsa i familjen och sociala förhållanden.Forskarna känner inte till några biologiska faktorer som skulle kunna förklara resultatet, men menar ändå att det ska "tolkas med försiktighet" innan det kan styrkas i andra studier.Farorna för gravida kvinnor att använda mobiltelefon har tidigare uppmärksammats av det ryska kontrollorganet för strålning, som jämställer mobiltelefonanvändandets påverkan på fostret med tobaksrökning och alkohol.En kanadensisk studie på gravida råttor ska ha gett liknande resultat.Rapporten kommer att presenteras i den medicinska tidsskriften Epidemology i juli. Den anses ha extra tyngd med tanke på att en av forskarna, Leeka Kheifets, tidigare varit kritisk till mobilstrålningens skador. Så sent som för tre år sedan skrev hon att det inte går att bevisa ett samband mellan strålning och skador, enligt The Independent.

Inga svenska gränsvärden

STRÅLNING.  Strålskyddsinstitutet (SSI) har inga regler eller rekommendationer om mobilanvändning för gravida, bara en generell regel som säger att man ska undvika onödig exponering.

– Vi och vårt vetenskapliga råd följer forskningen. Om den här studien visar på ett klart samband tar vi en funderare kring omprövningen av våra rekommendationer, säger Mattias Sköld, pressansvarig på SSI till metro.se. Han tror däremot att det kommer krävas fler studier som kommer fram till samma resultat för att SSI ska rekommendera gravida kvinnor att begränsa sitt mobiltelefonanvändande. Vad ska man göra som orolig blivande mamma? – Är man orolig kan man absolut låta bli att använda mobiltelefon, men våra regler säger bara att man ska undvika onödig exponering.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro