ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskning: Nättroll och botar bakom Star wars-kritik

Filip Joelsson · 3 Okt 2018
Uppdaterad 4 Okt 2018
Kelly Marie Tran och John Boyega i The Last Jedi.

Kelly Marie Tran och John Boyega i The Last Jedi. Foto: Lucasfilm/Walt Disney Pictures.


När Star Wars-filmen The Last Jedi gick upp på bio i vintras svämmade internet över av hatiska och kritiska kommentarer. Nu har en forskare kommit fram till att botar och nättroll låg bakom en stor del av kritiken.

klar

Artikellänk är kopierad

När The Last Jedi rullades ut på biografer världen över i december förra året svämmande internet över av kritiska kommentarer där användare gick till attack mot regissören, handlingen och skådespelarna.

Samtidigt målade filmens betyg upp en annan bild. Välkända sajter som IMDB och Metacritic, som summerar recensioner från fans och publikationer världen över, påvisade ett övervägande gott betyg. Hur gick det ihop med att fansen hatade den?

Nu kan Morten Bay, forskare i digitala medier, ha löst gåtan. I en ny studie som gjorts vid Universitet i södra Kalifornien (USC) har han kommit fram till att en stor del av kritiken mot filmen inte ens kom från människor, skriver The Guardian.

I studien har Bay granskat kommentarer kring filmen från premiärdatumet och sju månader framåt, och har på så vis kommit fram till att över hälften av alla hatiska inlägg kommer från botar, personer med en politisk agenda, samt nättroll.

”En stor del av användarna verkar vara ryska nättroll”, skriver Morten Bay i studien.

Den som drabbades värst av hatet var skådespelaren Kelly Marie Tran. Tiden efter premiären fick hon ta emot så många sexistiska och rasistiska kommentarer att hon valde att lämna Instagram och Twitter.

LÄS MER
Quiz: Vad kan du om Star Wars?

Enligt Morten Bay blev hon, och filmen, ett redskap för extremhögern att använda i den politiska debatten.

”Studien bevisar förekomsten av organiserade och politiska åtgärder som förklätts som argument från fans. Det troliga målet med detta är att öka mediebevakningen om konflikten mellan fansen för att på så vis föra in sin egen propaganda i debatten”, skriver Bay i studien.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro