ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskning om mobil teknik ska provocera”

Jonas Ryberg · 4 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Kristtina Höök leder forskningscenter Mobile Life Vinn Excellence Center i Kista, där hon samlat sitt eget drömlag av forskare.

Kristtina Höök leder forskningscenter Mobile Life Vinn Excellence Center i Kista, där hon samlat sitt eget drömlag av forskare. Foto: Theresia Bråkenhielm


Kristina leder drömlag i Kistas nya forskningscenter

klar

Artikellänk är kopierad

MOBIL FRAMTID. När Metro Teknik träffar Kristina Höök  är invigningen av hennes forskningscenter Mobile Life Vinn Excellence Center i Kista utanför Stockholm i full gång. Med 210 miljoner kronor i kassan har hon finansieringen klar för tio år framöver. Kristina Höök har dessutom med sig ett eget drömlag av svenska IT-forskare i form av spelforskaren Annika Waern, praktiske it-forskaren Lars Erik Holmquist och tekniksociologen Oskar Juhlin. Vid sidan av att ta reda på hur din mobila framtid ser ut hoppas Kristina Höök också att hennes forskning ska provocera.

•• Hur många forskare får man för 210 miljoner kronor?– Det där är lite besvärligt att svara på. Vi har ju andra pengar också, från olika EU-projekt och annat. Men jag tror att vi kommer att vara ungefär 25 forskare.

•• Vad är ditt mål med centret, förutom att få finansiering i 10 år då?– Ha ha, om man ska beskriva det i kommersiella termer så tror jag att mobila tjänster är nästa stora förändring av hur teknik kommer in i våra liv. Det kommer att vara precis lika omvälvande som internet, tror vi. Men för att det ska hända finns ett antal problem som måste lösas. Det är tekniska problem, designproblem, policyproblem och problem med betalningsmodeller. Telekomindustrin har en betalningsmodell som innebär att du betalar efter volym. Så det ser annorlunda ut än på internet. Folk är rädda för att ladda ner musik till mobilen för man vet inte vad det kommer att kosta. Det är också ett designproblem. Hittills har man försökt föra över skrivbordsmetaforen från pc:n också till en väldigt liten skärm.

•• Men skrivbordsmetaforen har ju varit väldigt stark och är det inte svårt att få folk att vänja sig vid nytt?– Jo, men frågan är om vi ändå inte får lite chans att ändra oss när vi kommer till mobilen. I Sydkorea finns det till exempel mobiler med sensorer som gör att man kan gestikulera med telefonen i stället för att trycka på knapparna. Du kommer kanske att kunna projicera dina bilder från telefonen och använda en kamera som en sensor för att göra saker.

•• Men alla de här sakerna har det lekts med hur mycket som helst under hela 2000-talet. Vad ska ni tillföra?– Våra industripartner säger att de behöver neutrala mötesplatser där de kan diskutera framtiden och hur de kan samarbeta över företagsgränser. Vårt bidrag är att vi tittar på vad folk gör i sina liv innan vi designar något. Det sättet att se på världen borde genomsyra telekomindustrin. Men det gör inte det.

•• Är tanken att det ska bli några nya små företag också?– Några företag hoppas jag att det blir. Men samtidigt vill ju de företag som är med i centret ha saker tillbaka till sin verksamhet.

•• När man tittar på det som ni gör ser det ut att vara mycket lek. Det är svårt för utomstående att se vart det leder?– Ja, men du måste komma ihåg att vi gör forskning genom att bygga saker. Vissa av de saker som du ser kan vara ganska provocerande och man tänker: ”Vad ska det där vara bra för?”, ”Varför ska jag stå och vifta med telefonen på det där sättet?” Men för oss handlar ju det om ett utforskande om det är ok att stå och vifta med mobilen. Och hur det är ok att vifta med mobilen. Det handlar om att hitta nya sätt att umgås med teknik.

•• Och så kommer vi dumma journalister och frågar vem ska köpa det där?– I min forskarkarriär har det oftast varit så att det tar fem år innan andra förstår det man gör. Och så ska det ju vara, vi ska ligga före och utforska saker innan de händer.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro