ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskning: Onödiga val gör hjärnan mosig

Tomas Lundin · 23 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Varje dag ställs vi inför en mängd val. En del är roliga, andra inte. 

Varje dag ställs vi inför en mängd val. En del är roliga, andra inte.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Människan gillar att välja, särskilt mellan roliga saker. Men alla mer eller mindre viktiga val gör hjärnan till mos och urholkar vår beslutsamhet, visar en studie.Enligt professorn Kathleen Vohs vid Carlson Carlson School of Management i Minnesota samsas självbehärskning och beslutsfattande om samma del av hjärnan, precis bakom ditt pannben.

– Vi tror att när den ena egenskapen används försvagas den andra, säger hon till Live Science.

När du tvingas välja mellan femtio olika läsksorter i affären blir du alltså sämre på att ta itu med den tråkiga smutsdisken när du kommer hem.I studien fick hälften av testpersonerna välja mellan olika förbrukningsvaror. Andra halvan slapp.Efteråt fick de pröva sin beslutsamhet genom att stoppa händerna i isvatten och genom att dricka en äcklig sörja.De som tvingats göra val innan höll händerna i isvattnet kortare tid och hade svårt att dricka den äckliga men ofarliga cocktailen.– Alla val kan bidra till stress, irritation och frustration. Det kan göra att man inte gärna utsätter sig för ytterligare prövningar, säger Henry Montgomery, professor i kognitiv psykologi vid Stockholms universitet om experimentet.Studien visar kortsiktiga effekterna av att tvingas välja, men professorn är tveksam till att den skulle säga något om effekten på våra hjärnor långsiktigt.– Människan är bra på att anpassa sig.

Montgomery beskriver förhållandet mellan alla påtvingade val och våra privatliv som krigföring.

Något som det starka hatet mot telefonförsäljare kan vara ett tecken på. Vad är bra och dåligt med att vi tvingas välja hela tiden?– Det frustrerande är alla påtvingade val. Man har inte bett om att få välja taxibolag eller telefonopoeratör. Däremot vore det ju väldigt tråkigt om vi inte skulle få välja mat på restaurang till exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro