ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Forskning: Sömn återskapar minnen

Linnea Carlén · 27 Jul 2015
Uppdaterad 27 Jul 2015

Foto: Alamy


Sov ordentligt – och hitta bortglömda minnen. En god natts sömn kan få dig att komma ihåg saker du glömt, enligt ny brittisk forskning.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskningsrönen kring sömn avlöser varandra. Kanske inte konstigt då sömn hjälper oss att minnas och är av största vikt för att vi ska må bra. En amerikansk studie som nyligen publicerades på nätet i tidskriften Sleep visar att sömnbrist har en direkt påverkan på kroppens biologiska åldrande.

Nu finns det även vetenskapliga belägg för att ordentlig sömn inte bara gör att vi lättare kommer ihåg saker och skyddar våra minnen – utan även hjälper oss att återskapa det vi redan glömt.

LÄS MER
Orolig för sömnlöshet? Då sover du ännu sämre

Det är en ny brittisk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Coretex, uppger Sveriges radio.

– Tidigare så har man visat att om man sover så stabiliserar man minnen, man glömmer inte bort saker över tid, men konsoliderar dem, det vill säga gör dem mer stabila över tid. Men nu visas det här att sömnen inte bara stabiliserar minnen utan ger oss åtkomst till minnen som vi inte visste att vi hade från början, säger John Axelsson, sömnforskare vid Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

Den aktuella sömnstudien utgår enligt Sveriges radio från två tidigare minnesexperiment då försökspersoner fick lära sig olika låtsasord, som de sedan skulle försöka komma ihåg direkt efteråt och efter en längre tids vakenhet eller sömn. Inte oväntat kom personerna bättre ihåg efter att de sovit. I den nya studien analyserades resultaten mer i detalj och det visade sig då att försökspersonerna även kom ihåg ord de inte kommit ihåg tidigare.

Chansen att efter en tids sömn komma ihåg det som en gång varit glömt fördubblades nästan enligt forskaren bakom studien.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro