ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förskolan säljer barnens rester som matlådor – hyllas på nätet

Joel Linde · 5 Nov 2015
Uppdaterad 5 Nov 2015
Erika Stenberg delade en bild på en matlåda på Facebook, och initiativet hyllades direkt.

Erika Stenberg delade en bild på en matlåda på Facebook, och initiativet hyllades direkt. Foto: Privat


På förskolan Dalby Hage görs överbliven mat om till matlådor som föräldrarna kan köpa. När småbarnsföräldern Erika Stenberg delade en bild av en matlåda på Facebook hyllades initiativet direkt.

klar

Artikellänk är kopierad

På torsdagsmorgonen lade småbarnsmamman Erika Stenberg ut en bild på en matlåda i Facebookgruppen ”Återbruka mera!”. Sju timmar senare har nära 6 000 personer gillat bilden.

Anledningen till den enorma responsen är att matlådan är gjord på överbliven mat från skolköket, som sedan säljs till föräldrarna för 25 kronor styck.

– Det är en superbra idé, men jag hade aldrig för mitt liv trott att det skulle bli så här uppmärksammat, säger Erika Stenberg till Metro.

►LÄS MER: Så länge kan du spara din matlåda

– Men det är vår fina kokerska som ska ha cred, det är hon som kom med idén. Hon tycker inte om att slänga mat, så hon kom med den här idén på ett styrelsemöte.

Det som barnen inte äter upp görs numera om till matlådor som fryses in och senare säljs till föräldrar som vill ta med sig hem. Och initiativet hyllas av många föräldrar, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

– För mig är det ett jättebra alternativ. Som småbarnsförälder är man stressad och det är mycket att tänka på ändå, och det är inte alltid det blir matlådor över från kvällen innan, säger Erika.

– Och det är vällagad god mat, hon är jätteduktig. Och så får ju vi provsmaka barnens mat, det tycker jag också är fint. Vi får vad de äter.

►LÄS MER: Så vet du om din matlåda är säker

När förslaget togs upp av förskolans kokerska kollade ledningen på Dalby Hage upp med livsmedelsinspektörer och Skatteverket så att det överhuvudtaget var lagligt. Och med vissa förhållningsregler fick de godkänt.

– Pengarna går tillbaka till verksamheten, så att vi kan satsa ännu mer på att köpa ekologisk och närproducerad mat. Förskolan ligger på landsbygden så vi försöker hitta så bra alternativ som möjligt, säger föräldrakooperativets ordförande, Sophia Johansson, till Metro.

– För oss föräldrar är det toppen, att kunna köpa en relativt stor portion mat för 25 kronor som är lagad med kärlek och som är väldigt god.

►LÄS MER: Psykologen: Därför stjäl kollegan din matlåda

Foto: Skärmdump
klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro