ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förskolechefer misstänks ha mörkat övergrepp

Evelina Olsson, Johan Mårtensson · 7 Dec 2012
Uppdaterad 7 Dec 2012
Trots barnens berättelser om att "något konstigt hänt på dagis" reagerade inte ledningen, menar åklagaren.

Trots barnens berättelser om att "något konstigt hänt på dagis" reagerade inte ledningen, menar åklagaren. Foto: Scanpix


Ledningen avfärdade barnens uppgifter som fantasier”. Nu har förundersökningar om tjänstefel inletts mot två förskolechefer i fallet med den sexbrottsmisstänkte förskolläraren i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 32-årige förskolläraren står åtalad för grov våldtäkt mot barn, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, ett fall av grovt sexuellt utnyttjande av barn samt en misshandel. Händelserna ska ha inträffat på tre olika förskolor mellan 2005 och 2012.

– Det finns en skyldighet att anmäla. Man kan inte bedriva egna utredningar som man gjort i de här fallen, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

 Enligt henne reagerade förskoleledningen inte på barnens uppgifter om att ”något konstigt hänt på dagis” i samband med vilostunderna. Inte heller ska ledningen ha agerat när oroliga föräldrar hört av sig. 

– Det är otroligt beklagligt att barnens berättelser avfärdats som fantasier. I och med att dessa misstankar inte registrerats har mannen kunnat arbeta vidare, säger Rogland. 

Den första uppgiften om att sexbrott begåtts ska ha kommit till förskoleledningen redan för sju år sedan. Barn- och ungdomschefen i stadsdelen ser allvarligt på att ledningen ska ha mörkat misstankarna i stället för att göra anmälan. 

– Våra chefer ska alltid anmäla om något kan misstänkas. Personen blir då avstängd från arbetet under polisutredning, säger barn- och ungdomschefen.

Rutinerna för anmälningar har skärpts de senaste åren:

– Anmälningsplikten är mycket tydligare nu, både i stadsdelen och Malmö stad. Det finns inga förbehåll eller kryphål.

Även i den stadsdel där 32-åringen är misstänkt för bland annat grov våldtäkt mot barn ska förskolechefen ha tystat ner det. 

– Jag kan inte kommentera detta, säger barn- och ungdomschefen där.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson, Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro