ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förskoleplatser ska säkras i nya bostadsområden

Anders Göransson · 10 Okt 2012
Uppdaterad 10 Okt 2012

Utbyggnadstakten av förskole-platser i Stockholm ska säkras genom ett särskilt förskoletal” i samband med att nya bostadsområden byggs.

klar

Artikellänk är kopierad

Förskoleplatser ska säkras i nya bostadsområden
Förskoleplatser ska säkras i nya bostadsområden

Det är ett inslag i den budget som läggs av Alliansen i Stadshuset i dag. Riktvärdet blir 25 förskoleplatser per 100 lägenheter.

– Man har redan den här typen av riktmärken på andra områden, som parkeringsplatser. Det borde vara enklare – och viktigare – att ta fram förskoletal än parkeringstal, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) till Metro.

I dag bygger antalet förskoleplatser i nya områden i hög grad på vad stadsdelarna tror om behoven, ofta baserat på gammal befolkningsstatistik. Det kan slå fel, och har också gjort det. Lotta Edholm tar exemplet Hammarby sjöstad, där både staden och de privata byggarna gissade helt fel.

– Där blev det oerhört mycket fler barnfamiljer än väntat.

I Norra Djurgårdsstaden, som nu växer upp, planerar man för 13 förskoleplatser per 100 lägenheter. 

– Min magkänsla säger att det är för lågt. Om det fanns ett förskoletal på 25 skulle man i vart fall ha varit tvungen att förklara för staden vad man bygger sina antaganden på.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro