ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förskollärare en stor bristvara

Ivica Celikovic · 8 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Hultin, barnskötare, deltar i ett pilotprojekt i Göteborg, där barnskötare utbildas till förskollärare.
Lotta Hultin, barnskötare, deltar i ett pilotprojekt i Göteborg, där barnskötare utbildas till förskollärare.Foto: Rolf Hallin/031-Foto

Bristen på förskollärare är stor på många orter, framför allt i storstäderna. Och den förväntas fortsätta vara det de närmaste åren. Examinationen av lärare med inriktning mot förskola behöver öka kraftigt, och därför satsar man bland annat på att utbilda fler barnskötare till förskollärare. Till exempel i Göteborg satsar man på att minst 65 procent av personalen i förskolan ska vara förskollärare och 35 barnskötare.

HÄLFTEN AV VARJE I dag är det ungefär hälften av varje yrkeskategori. Just nu pågår en valideringssatsning där totalt 28 elever, varav hälften anställda inom Göteborgs stad, deltar i pilotprojektet Aktionslärande validering, som Högskolan i Borås håller i. Projektet går ut på att utbilda barnskötare till lärare med inriktning mot förskola och förskoleklass. Utbildningsprojektet skiljer sig från traditionell akademisk utbildning på flera sätt: Förutom att deltagarnas tidigare kunskaper värderas syftar det här projektet till att utbilda barnskötare till lärare i förskolan direkt på arbetsplatsen.

TVEKADE INTE – Jag fick information av min arbetsgivare och tvekade inte att söka, säger Lotta Hultin, barnskötare, som jobbar på förskolan på Tellusgatan i Bergsjön. Eftersom arbetsgivaren uppskattar initiativet får deltagarna 85 procent i lön fast de bara jobbar 80 procent under utbildningen. – Det är ganska tufft att jobba och studera samtidigt. Ändå blir man motiverad med tanke på att man höjer sin kompetens, påpekar Lotta Hultin.

klar

Artikellänk är kopierad

Ivica Celikovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro