ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förslaget: Ny fast veckogräns för abort

Valerie Kaspersen · 28 Feb 2019
Uppdaterad 28 Feb 2019
Förslaget grundar sig i närheten i tid ett foster får aborteras och för tidigt födda barn kan räddas.

Förslaget grundar sig i närheten i tid ett foster får aborteras och för tidigt födda barn kan räddas. Foto: TT


Det har tidigare hänt att sent aborterade foster har uppvisat livstecken. Statens medicinsk-etiska råd föreslår nu en utredning om en ny fast veckogräns för när en abort ska tillåtas.

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2017 försökte en neonatalläkare återuppväcka ett foster som stötts ut i vecka 22. Socialstyrelsen kom då fram till att sent aborterade foster inte ska återupplivas.

Vill utreda ny veckogräns för abort

Nu vill Statens medicinsk-etiska råd, SMER, att regeringen ska utreda om en ny fast veckogräns ska införas, rapporterar SR.

– Det har förekommit exempel när det har fötts barn med livstecken efter en abort och att barnläkarna har gjort insatser för att rädda de här barnen till liv, säger Kjell Asplund, ordförande för SMER, till SR.

Förslaget grundar sig i närheten i tid ett foster får aborteras och för tidigt födda barn kan räddas. I Sverige får en abort utföras fram till 18:e veckan och i speciella fall tillåts det fram till vecka 22. Men eftersom foster som aborteras senare än vecka 18 i vissa fall visat på livstecken diskuteras det nu att gränsen ska sänkas med en vecka.

Tidigare ultraljudsundersökningar

SMER föreslår även att ultraljudsundersökningen tidigareläggas för att undvika sena aborter.

– Det skulle ge kvinnan och sjukvården mer rådrum så att det inte att blir de här besluten som måste tas i stor hast, säger Kjell Asplund till SR.

Ytterligare, för att undvika att aborterade foster visar livstecken, föreslås det att möjligheten att injicera ett medel i fostret som stannar hjärtat ska ges.

– Då når man syftet med aborten, att man inte ska föda barn, säger Kjell Asplund till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro