ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förslaget: Utbilda tatuerare i hygien

Josefin Svenberg · 31 Okt 2012
Uppdaterad 31 Okt 2012
Danne på Salong Betong i Högdalen, en av många tatueringsstudior som ska delta i branschens första stora utbildnings event som anordnas nästa vecka, tycker att en utbildning är en bra idé. 

Danne på Salong Betong i Högdalen, en av många tatueringsstudior som ska delta i branschens första stora utbildnings event som anordnas nästa vecka, tycker att en utbildning är en bra idé.  Foto: Urban Brådhe


I dag får vem som helst köpa och använda en tatuerings­maskin. Som en konsekvens av detta ökar antalet infektioner. Nu föreslår Socialstyr­els­en en utbildning i hygien och smittskydd för utövarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Både antalet tatuerare och tatuerade ökar, men något av ett kaos råder inom branschen. 

Alla som har en tatueringsmaskin anmäler inte detta till kommunen och det finns inga utbildningskrav för tatuerare, trots att verksamheten kan vara förknippad med hälsorisker.

I ett nytt förslag till regeringen rekommenderar nu Socialstyrelsen en utbildning i hygien och smittskydd för tatuerare.

– Vi kan inte ställa några krav i dagsläget, då måste det till en lagändring. Men vi föreslår en utbildning eftersom det finns risker förknippade med att man skär eller sticker i huden. Det kan komma in bakterier som ger infektioner och dessutom kan det bli ärrbildningar, säger Iréne Andersson, sakkunnig hos Socialstyrelsen.

Det finns inga officiella siffror över hur många som drabbats av infektioner i samband med att de tatuerat sig. 

Men Jens Bergström, ordförande i branschorganisationen Sveriges registrerade tatuerare, SRT, berättar att man som utövare stöter på allt fler ingrepp som gått snett.

– Det verkliga problemet, som man egentligen inte riktigt når, är de olovliga verksamheterna. Det är där man nu ser den här extrema ökningen av infektionstillbud och det har även kommit en hel del fall av hepatit C. Men det finns inga sådana fall rapporterade från öppna verksamheter, säger Jens Bergström.

Det är inte klart hur hygienutbildningen som Socialstyrelsen föreslår skulle kunna se ut, men enligt myndigheten skulle den passa in under gymnasieskolans ramar – liknande frisörlinjen.

– Det stöder vi inte på något sätt. Man får inte tatuera sig innan man fyllt 18 så varför ska man lära ut det till så unga, säger Jens Bergström.

Salong Betong-Danne: Jättebra

Tatueringsstudion Salong Betong har funnits i Högdalen i södra Stockholm sedan 2008 och är bland annat känd från SVT-serien ”Danne och Bleckan – från ingenting till någonting”.

– När vi startade fick vi kämpa för att ens få reda på vem som visste om det fanns någon hygienkurs. Det är jättebra att Socialstyrelsen föreslår en utbildning så att man får en grundlig kurs innan man kör i gång, säger Daniel ”Danne” Eriksson från Salong Betong.

Studion är en av många som kommer att delta i tatuerings- och piercingbranschens första stora utbildningsevent, som Tattoo & Piercing Education Scandinavia arrangerar i slutet av nästa vecka. 

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro