ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förslaget: Höj åldersgränsen för cigaretter till 100 år

Valerie Kaspersen · 5 Feb 2019
Uppdaterad 5 Feb 2019
Lagförslaget skulle kunna leda till ett totalt förbud av cigaretter.

Lagförslaget skulle kunna leda till ett totalt förbud av cigaretter. Foto: Pixabay


Hawaii vill höja åldersgränsen för att köpa tobak från 21 till 100 år. Det nya lagförslaget kommer från Richard Creagan, en lokal representant för demokraterna, som även jobbar som läkare vid en akutmottagning.

klar

Artikellänk är kopierad

I dagsläget har Hawaii redan en av de strängaste tobakslagarna i USA. I de flesta delstaterna är åldersgränsen för att köpa tobak 18 eller 19 år, medan i Hawaii måste du ha fyllt 21.

Skulle det nya lagförslaget gå igenom innebär det att åldersgränsen för att köpa tobak gradvis skulle höjas, rapporterar AFP.

Den första höjningen skulle ske 2020 och då skulle man behöva har fyllt 30 år för att få köpa tobak. År 2021 skulle åldersgränsen höjas till 40 år och den skulle sedan höjas hela vägen upp till 100 år 2024. Detta skulle kunna leda till ett totalt förbud av cigaretter. 

– Vi har i princip en grupp människor som är beroende, förslavade enligt mig, av en fruktansvärd industri. Den industrin har förslavat dessa människor genom att skapa en högst beroendeframkallande cigarett som de vet är dödlig, säger Richard Creagan till Hawaii Tribune-Herald.

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet är rökning den ledande dödsorsaken när det gäller sjukdomar som skulle kunna förhindras i USA.

– Vi tillåter inte fri tillgång till opioider eller receptbelagda mediciner. Det här är farligare än några receptbelagda mediciner, säger Richard Creagan till Hawaii Tribune-Herald.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro