ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Försökte ta tjänstevapen för att skjuta gravid polis – se dramat

Jesper Lindqvist · 1 Mar 2019
Uppdaterad 1 Mar 2019
Efter att två poliser ingripit mot en misstänkt gärningsman försöker han, nedbrottad på marken, komma åt ett av deras tjänstevapen.

Efter att två poliser ingripit mot en misstänkt gärningsman försöker han, nedbrottad på marken, komma åt ett av deras tjänstevapen. Foto: Polisen


När de två poliserna skulle gripa en 30-årig man gjorde han motstånd – och försökte ta ett av deras tjänstevapen. Paniken som uppstod beskrivs i förhör av en gravid polis. "Jag tänker att...han får inte döda mitt barn som jag har i magen" säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen, som utspelade sig vid Stureplan i Stockholm i början av januari, har fått stor uppmärksamhet.

Två poliser hade då ingripit i en situation där en man vägrat att betala sin taxiresa, varpå en konflikt uppstod mellan honom och taxichauffören.

Efter att poliserna försökt medla urartade situationen, och poliserna tvingade ner mannen på marken efter att han slagit till taxichauffören.

I samband med ingripandet hamnar en av poliserna under den misstänkta gärningsmannen.
I samband med ingripandet hamnar en av poliserna under den misstänkta gärningsmannen.

En av poliserna fick motta sparkar i magen, och berättar i förhör om situationen som sedan uppstod.

– När jag har ont så hör jag någon skrika: ”han tar hennes vapen”. Och jag slås direkt av en väldig dödsångest, berättar polisen.

Polisen: ”Han får inte döda mitt barn”

Polisen, som vid tillfället var gravid, berättar vidare om hur hon tänkte under de dramatiska sekunderna.

– Jag tänker att nej, nej, nej, det här får inte hända. Han får inte skjuta NN (poliskollegan, reds. anm.) och han får inte döda mitt barn som jag har i magen.

På bilder från en övervakningskamera kan man se hur den 30-åriga mannen verkar sträcka sig efter polisens tjänstevapen, samtidigt som han är på väg att brottas ned av hennes poliskollega.

– Jag ser hur han har handen runt kolven och känner hur han börjar rycka. Då blir det panik… jag ser ju hur han kommer få upp vapnet… så jag tänker att först kommer han skjuta henne… och sen kommer han vända sig om och skjuta mig, berättar poliskollegan i förhör.

Den misstänkta gärningsmannen sträcker sig och fattar tag om kolven på polisens tjänstevapen.
Den misstänkta gärningsmannen sträcker sig och fattar tag om kolven på polisens tjänstevapen.

Misstänkta gärningsmannen: ”Jag ska döda er allihopa”

Bara någon minut senare ansluter flera poliser, och ett par utomstående ingriper också för att hålla den 30-åriga mannen borta från den gravida polisens tjänstevapen.

– Det enda jag hör är hur han skriker: ”jag ska döda dig, jag ska döda er allihopa”… Det här får inte hända, det är ju inte här jag ska dö, säger polisen i förhör.

Under fredagen inleddes rättegången mot 30-åringen, som bland annat står åtalad för försök till mord, alternativt grovt våld mot tjänsteman. Utöver detta åtalas han även för bland annat misshandel, rån, bedrägeri, olaga hot och försök till våldtäkt. Kammaråklagare Anita Kjellén berättar om hur brottsmisstankarna utvidgades i samband med att mannen greps i januari.

– Hans DNA och fingeravtryck fanns inte registrerade i polisens databas sedan tidigare. När man i samband med gripandet körde dessa uppgifter i systemen fick man träffar på äldre incidenter där polisen tidigare inte hade kunnat koppla någon gärningsman till brotten, säger hon.

Flera poliser ansluter och lyckas oskadliggöra den misstänkta gärningsmannen
Flera poliser ansluter och lyckas oskadliggöra den misstänkta gärningsmannen

Åklagaren: ”Något jag aldrig har hört talas om”

Angående händelsen på Stureplan berättar åklagaren att det rör sig om en högst ovanlig händelse.

– Jag har aldrig varit med om, och aldrig hört talas om, att en person försöker komma åt en polis tjänstevapen, säger Anita Kjellén.

30-åringens advokat uppger att hans klient förnekar brott gällande anklagelsen om försök till mord alternativt grovt våld mot tjänsteman.

– Han förnekar brott i det fallet, det finns inget som helst uppsåt till att döda i den situationen, säger advokat Bo Thorén.

Förhandlingarna pågår fram till och med onsdag nästa vecka.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro