ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Först nu har forskarna svaret: Därför behövs män

Johan Nilsson/TT · 18 Maj 2015
Uppdaterad 18 Maj 2015

Foto: Caroline Davis2010/Flickr/Montage


Män behövs! Trots allt. Efter att ha fött upp mjölbaggar i över tio års tid kan nu forskarna äntligen förklara varför män existerar över huvud taget.

klar

Artikellänk är kopierad

Det kanske låter konstigt, men forskarna har haft svårt att förklara varför det finns män. Eller rättare sagt varför evolutionen så krampaktigt hållit fast vid fenomenet med "hannar" hos arter som förökar sig sexuellt.

Upplägget resulterar nämligen i ett enormt slöseri med resurser.

Men nu visar forskning att det kanske inte är så pjåkigt med män i alla fall. De (och alla andra hannar) hjälper nämligen till att hålla generna friska.

– Nästan alla flercelliga arter reproducerar sig med hjälp av sex, men dess existens är inte så lätt att förklara eftersom sex medför så stora kostnader. Den mest uppenbara är att endast hälften av avkomman — döttrarna — kan producera ny avkomma. Så varför slösar arter all denna möda på söner? frågar sig Matt Gage, professor vid University of East Anglia i Storbritannien, en av forskarna bakom studien som publiceras i Nature.

►LÄS MER: Varför kan inte män krama varandra?

För att hitta ett svar började Matt Gage och hans kollegor för mer än tio år sedan att föda upp mjölbaggar under kontrollerade former.

I vissa burar var det en strid på kniven för hannarna att få komma till. Där kunde tio honor välja och vraka mellan 90 hannar. I andra var det inte lika svettigt, åtminstone inte för hannarna. Där fick honorna nöja sig med den partner som erbjöds.

Sju år och cirka 50 generationer senare började forskarna bedriva inavel. I 20 generationer parade de en broder med en syster i varje generation.

►LÄS MER: Hotade män anlägger skägg

Det visade sig att hälsan hos de mjölbaggar där konkurrensen hade varit svag eller helt frånvarande försämrades snabbt. Efter bara tio generationer var de mjölbaggar som sluppit konkurrens utdöda. De populationer där konkurrensen hade varit hårdare, däremot, överlevde betydligt längre.

– Det här visar att sexuell selektion är viktig för populationers hälsa. I frånvaro av sådan selektion ackumuleras alltfler skadliga mutationer där varje ny mutation för hela populationen allt närmare utrotning. Våra fynd ger direkt stöd till idén att sex finns för att det möjliggör sexuell selektion som i sin tur ger viktiga genetiska fördelar, säger Matt Gage.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nilsson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro