ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första åtalen för Husbyupploppen

Leif Oldenburg · 28 Aug 2013
Uppdaterad 28 Aug 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Nu åtalas de fem första personerna för inblandning i vårens upplopp i Husby. Fem män i 20-årsåldern åtalas för bland annat våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman, skadegörelse och förberedelse till skadegörelse.

– I just de här fem fallen tycker jag att bevisningen är så pass bra att det bör bli fällande domar, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Samtliga fem åtalade är tidigare ostraffade. Tre av dem kommer från förorten, de övriga två är från Hässelby och Vallentuna. Alla fem är tidigare ostraffade och förnekar brott.

– Med tanke på deras ålder och gärningar förväntar jag mig kortare fängelsestraff i samtliga fall, säger Andreas Nyberg.

Flera förundersökningar pågår fortfarande och redan i nästa vecka kan det bli aktuellt med tre nya åtal, enligt Nyberg.

– Därefter är det svårare att överblicka läget. I vissa fall är det svårt att identifiera gärningsmännen eftersom det var mörkt och flera av dem var maskerade.

Det var den 19 maj i år som upploppen i Husby startade. Den utlösande faktorn var polisens dödsskjutning av en 69-årig knivbeväpnad man. Under upploppen, som pågick i fem nätter, utsattes polisen för stenkastning och ett 100-tal bilar sattes i brand. Oroligheterna spred sig även till i andra Stockholmsförorter och städer som Gävle, Linköping Västerås, Umeå och Örebro.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro