ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första åtalet för könsstympning

· 8 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Pappan förde bort sin dotter till Somalia. Där könsstympades hon mot sin vilja och utan bedövning. I går åtalades den 41-årige mannen, mot sitt nekande, för grov egenmäktighet med barn och brott mot lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor.

Det var i augusti 2001 som pappan förde bort sin son och dotter från Göteborg till Somalia. Fyra år senare klev dottern in på svenska ambassaden i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och bad om hjälp att ta sig hem till sin mor.

Hennes kropp bar spår av misshandel, brännmärken över armarna och blåmärken. Hon berättade för ambassadpersonalen att hon blivit utsatt för könsstympning, att pappan planerat att gifta bort henne och att datum för bröllopet redan var bestämt.

Men en inhemsk radio-journalist hjälpte henne att fly från pappan och hans familj, till Etiopien. Pappan har en helt annan bild av vad som skett. Han säger att flickan förälskat sig i den 45-årige journalisten som han kallar för ”pedofilen” och att antingen journalistens familj eller dotterns mamma låtit utföra könsstympningen.

Lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor infördes 1982 och skärptes 1999 till att också gälla svenska medborgare i utlandet. Åtalet i Göteborgs tingsrätt i går är det första i sitt slag.    

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro