ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Första bilden på svart hål – "sett något som vi trodde var omöjligt"

David Peterson · 10 Apr 2019
Uppdaterad 10 Apr 2019
Första bilden av ett svart hål.

Första bilden av ett svart hål. Foto: Event Horizon Telescope


Forskare har för första gången lyckats ta en bild på ett svart hål. "Vi har sett något som vi trodde var omöjligt att få syn på", säger Harvardforskaren Sheperd Doeleman på en pressträff.

klar

Artikellänk är kopierad

Svarta hål tillhör de mest omtalade och mytomspunna rymdfenomen som finns. Den nya bilden är det starkaste beviset hittills på att de faktiskt existerar. Svart hål har så starkt gravitationsfält att inget kan lämna det, varken strålning eller materia, vilket gör det svårt att studera dem.

– Om man tittar på ett svart hål är det osynligt. Det är naturens mest häpnadsväckande osynlighetsmantel, säger Harvardforskaren Sheperd Doeleman på en pressträff.

LÄS MER
Forskarna: Därför kommer vi troligtvis aldrig hitta liv i rymden

Lyser upp rymdtid

Men nu har forskare lyckats fånga ett svart hål på bild. Nätverket Event Horizon, som består av radioteleskop över hela världen, riktade in sina teleskop mot det svarta hålet i galaxen Messier 87 för två år sedan. Men det är först nu som forskarna lyckats bearbeta det enorma bildmaterialet.

– Vi ser det på grund av all gas och damm som dras mot det svarta hål och som krossas till mindre och mindre volymer, vilket leder till att värms upp till miljontals grader. Det vi ser är en 3-D blixt som lyser upp all rymdtid runt det svarta hålet, säger Doeleman på pressträffen.

Utöver att visa upp något som vi aldrig tidigare fått se stödjer bilden också Albert Einsteins relativitetsteori.

Svenska forskare deltog

Tre forskare vid observatoriet i Onsala har varit med i arbetet. Deras arbetsuppgifter har framför allt varit att samarbeta med ett teleskop i Chile.

– Det här är bara början av ett äventyr. Nästa steg för det här teleskopnätverket blir att försöka ta en bild av ett mindre svart hål som finns i vår galax. Sen ska vi också se på hur de här bilden förändras över tiden, säger Robert Cumming, kommunikatör vid observatoriet.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro