ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första bilen – då är leasing ett självklart val

· 9 Feb 2016
Uppdaterad 9 Feb 2016

Foto: CHRISTIAN GUSTAVSSON


Nästan på dagen för ett år sedan tog Adam Filipson körkortet och leasade omgående sin första bil. Drömmen om elbilen blev för dyr, men han hittade en miljövänligare variant än pappas gamla Volvo.

klar

Artikellänk är kopierad

Adam Filipson hör enligt egen utsago till ”nu ska vi inte köra på fossila bränslen”-generationen. När han knallade ner till bilhandlaren var det därför inget snack – han skulle ha en elbil.

– Det var vad jag ville ha och vad jag kollade på, men jag blev otroligt besviken när jag såg vad det kostade. Det var nästan tredubbla kostnaden jämfört med en bensindriven bil. Att leasa en ny bil kändes åtminstone bättre än att brumma runt i pappas gamla Volvo, säger han och skrattar.

Som boende på Södermalm i Stockholm funderade Adam Filipson länge och väl på om han behövde bil och vad för bil han i så fall behövde. Då han dagligen åker till Täby och kollektivtrafiken inte alltid är på hans sida föll valet till slut på en mindre bil som passar stadsmiljö.

– Jag såg ingen vits i att skaffa en kombi med extra lastutrymme och takbox efter mina behov, så en liten bensinsnål bil var ganska självklart. Att det blev leasing och inte köp var även det ganska självklart eftersom jag inte hade någon stor kontantinsats att lägga in.

Hur funkar privatleasing för dig?

– Jag har aldrig köpt så jag kan inte jämföra på det sättet, men det funkar väldigt bra. Just nu bor jag ensam och bilen räcker gott för mina behov, om två år när leasingperioden går ut kanske situationen är en annan och då kan jag ändra efter de behoven. Sedan skulle jag inte säga att ett bilägande av någon sort är bekymmersfritt, jag har fått parkeringsskador som jag måste betala självrisk för. Men det får man räkna med när man har bil, det tillkommer kostnader för sådant oavsett om du köper eller leasar.

Vilka är dina bästa tips till andra som går i leasingtankar?

– Jag pratade med kompisar som redan leasade och fick tips av dem. Sedan skulle jag råda att jämföra avtal från flera återförsäljare och ställa dem mot varandra för att få lite bättre erbjudanden. En kompis som leasade samtidigt fick både ett bättre pris och fler gadgets genom att sätta lite press på säljarna. När jag leasade visste jag noll om bilar, så vid nästa förhandling kan jag förhoppningsvis göra en ännu bättre affär.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro