ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första färskpotatisen upp ur myllan

TT · 1 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den 1 maj plockades de första utomhusodlade färskpotatisarna upp ur jorden på Bjärehalvön i Båstads kommun.Premiären är den näst tidigaste någonsin, enligt branschorganisationen Svensk Potatis.Skörden, som omfattar 25 kilo, kommer dock inte säljas i vanliga mataffärer utan sänds främst till restauranger. Billigt är det inte - 500 kronor per kilo kostar knölarna.Men så är det också en konst att odla tidig färskpotatis, säger Lars Elofson, ordförande i Svensk Potatis. Frosten är odlarnas värsta fiende.-Därför täcks plantorna sedan de satts i jorden med flera lager väv så att inte frosten ska kunna skada dem, säger han till TT. Hur ska då nyskördad färskpotatis serveras? Lars Elofson har sitt favoritrecept klart:-Det bästa är att koka färskpotatisen försiktigt i saltat vatten i åtta- nio minuter. Sedan serverar man den med lite salt och smör. Det är enkelt men oöverträffat.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro