ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första försöket att koppla mänsklig hjärna till robot

Kristoffer Rengfors · 10 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
En mänsklig hjärna ska kopplas till den robot som redan styrts av en råtthjärna.

En mänsklig hjärna ska kopplas till den robot som redan styrts av en råtthjärna. Foto: Flickr: Hatchibombotar / University of Reading


klar

Artikellänk är kopierad

En råtthjärna har redan använts för att kontrollera en robot. Nu ska forskare för första gången koppla ihop en robot och en mänsklig hjärna. Forskare från University of Reading i Storbritannien har tidigare kopplat en råtthjärna till en robot. 300 000 nervceller från råttanshjärna användes för att styra en liten robot på hjul. Projektet var från början till för att få djupare insikt i hur hjärnan fungerar samt ett sätt att förstå sjukdomar som Alzheimers och Parkinson genom att studera hjärnvågor. Men efter de lyckade försöken med roboten och råtthjärnan är forskarna nu redo för försök med människor. Precis som i fallet med råtthjärnan ska vävnad från en mänsklig hjärna avlägsnas kirurgiskt. Sedan ska den mänskliga vävnaden användas för att styra roboten. Experimentet blir det första någonsin där en robot styrs direkt med hjälp av en mänskliga celler, skriver New Scientist. 

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro