ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första hjälpen för föräldrar

Caroline Engvall · 21 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Elin Tottie övar på konstgjord andning. Hon och maken Filip väntar sitt andra barn. – Vi vill veta vad man ska göra när det händer något, och det är bra att fräscha upp kunskaperna, säger Elin som är en av deltagarna på företaget Barnssäkerhet & Första Hjälpens kurs för föräldrar.

Elin Tottie övar på konstgjord andning. Hon och maken Filip väntar sitt andra barn. – Vi vill veta vad man ska göra när det händer något, och det är bra att fräscha upp kunskaperna, säger Elin som är en av deltagarna på företaget Barnssäkerhet & Första Hjälpens kurs för föräldrar. Foto: Mattias Holgersson


klar

Artikellänk är kopierad

Nicklas Larsson håller i en förs­ta hjälpen-kurs för föräldrar.
Nicklas Larsson håller i en förs­ta hjälpen-kurs för föräldrar.Foto: Mattias Holgersson

Vi blir alltmer rädda om våra barn – och nu ökar intresset för barnolycksfallskurser.Vad ska man göra när lilla Ellen har satt en vindruva i halsen? Eller när Kalle har hittat en kökskniv och skurit sig i armen?

Låtsasblodet sprutar när företaget Barnssäkerhet & Första Hjälpen har kurs för oroliga föräldrar.– Många gånger åker man kanske in med sitt barn till akuten och får vänta i flera timmar på hjälp helt i onödan, när man i stället kan lära sig att förebygga och ta hand om vissa olycksfall, säger ­Ca­therine Andersson på kursföretaget Barnsäkerhet & Första Hjälpen.

Svenska föräldrar har kallats trygghetsnarkomaner, och första hjälpen-kurserna för småbarnsföräldrar är mycket riktigt populärare än någonsin.– Nyblivna föräldrar visar det allra största intresset. De känner ett enormt ansvar och har ett helt nytt behov av kunskap, säger Lilian Carleson, som har hand om Röda korsets utbildningar i barnolycksfall.

Målet med kurserna hos de olika arrangörerna är att lära vuxna hur barn tänker och fungerar under olika utvecklingsstadier. En vux­en som kan minska riskerna för olyckor kan även lära sitt barn att själv undvika faror.

Under kurserna, som kan vara från två till tio studietimmar, har föräldrarna teori blandat med praktiska realistiska övningar.– Våra barn lever i en värld som är anpassad för vuxna, och det innebär stora risker.

Riskmomenten ändras varje dag, i takt med att barnet växer och utvecklas. En treåring drabbas av helt andra olyckor än en sjuåring. Olycksfall är den största enskilda dödsorsaken för barn över ett år, säger Lilian Carleson.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro