ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första jättejumbon äntligen levererad

Metro.se/ Metro Mexiko · 15 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Under måndagen leverades den första superjumbojeten till Singapore Airlines. Airbus A380 tar över 800 passagerare och är större än allt annat som flyger.

– Fram till nu har A380 varit Airbus bebis. I dag är vi här för att fira att detta vackra flygplan blir vuxet, sade Airbus vd Thomas Enders under en överlämningsceremoni i Singapore, enligt AP.

A380 är det första helt dubbeldäckade passagerarplanet som tas i trafik och allt som rör det är helt enkelt enormt. Hangaren i Tolouse där flygplanet monteras är lika stor som tre friidrottstadium. Vingytan är 845 kvadratmeter. Om man lägger alla planets elektriska ledningar på marken räcker de längre än mellan Stockholm och Göteborg. Själva storleken kommer at skapa en del problem för de flygbolag som beställt planet. Många landningsbanor är helt enkelt inte dimensionerade att ta hand om flygplanet.

Den franska tillverkaren har haft problem med att levererera jätteflygplanet och drabbats av stora förseningar och beskriver kampen för att leverera till kunderna tillräckligt fort som sin största utmaning.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se/ Metro Mexiko
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro