ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första konserten med brandvarnare

Anders Göransson · 19 Nov 2012
Uppdaterad 19 Nov 2012

Anders Lind är tonsättaren bakom världens första brandvarnarkonsert, som uppförs på Norrlandsoperan den 14 december.

klar

Artikellänk är kopierad

Det låter som en framtida klassiker. Är det du själv som spelar på brandvarnare?– Nej, det kommer att vara en slagverkare i orkestern som spelar på ett specialbyggt instrument bestående av brandvarnare.

Handen på hjärtat - låter det bra? – Ja, självklart. Hahaha. Men det beror lite på vad man lägger i ordet.

Om man redan har lite svårt för de där höga tonerna i opera  - hur tror du att man tar det här? – Alltså, jag har använt lite olika former av brandvarnare, sirener och mekaniska brandklockor. Jag har bearbetat ljudet så det är inte bara de högfrekventa tonerna som kommer att ljuda på Norrlandsoperan.

Du har tidigare skrivit ett verk för mygga och slagverk. Vad låter bäst - mygga eller brandvarnare?– Jag tänker inte riktigt så. Alla ljud är unika och det finns alltid egenheter i dem som man kan omvandla till musik på olika sätt.

Vad händer om det börjar brinna på riktigt under konserten? Ingen kommer att ta larmet på allvar.– Jag har faktiskt inte tänkt så långt. Får hoppas att det inte ska hända.  

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro