ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första läsplattan till Sverige – så bra är den

Jonas Ryberg · 14 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Bäst med läsplattan Nuut

klar

Artikellänk är kopierad

Läsupplevelsen: Det elektroniska bläcket ligger närmare en tryckt papperssida än en datorskärm. Däremot kan den bara visa bilder i svartvitt och kräver belysning.Uthålligheten: E-inktekniken gör att skärmen bara drar energi när du byter sida. En laddning ska räcka till att bläddra igenom 10 000 sidor.  Kapaciteten: Läsaren har i och för sig bara en halv gigabyte minne, men det räcker till Tolstoys ”Krig och Fred” 500 gånger om. Dessutom finns plats för extra minneskort.Flexibiliteten: Vid sidan av en uppsjö av e-boksformat så ­klarar Nuut också ­Adobe PDF:er. Det betyder att det är enkelt att göra digitala utskrifter från både Mac och PC.

Analys: "Ger en trevsam läsupplevelse"

Med lansering på Bokmässan nästa vecka ska koreanska Neolux bli första läsplattan som på allvar tar sig in på den svenska marknaden. Nuut, som läsaren heter, använder elektroniskt bläck i stället för en traditionell bildskärm. Det ger en läsupplevelse som är vilsam och påminner om en vanlig pocketbok.

För den som älskar klassiker är läsaren perfekt då tillgången på gamla gratis böcker är enorm. Den som vill läsa nya böcker på svenska märker dock snabbt att bokbransch­ens intresse för e-böcker fortfarande är ganska begränsat.

Även på användarupplevelsen känns det att läsplattan är en relativt ny företeelse. Till exempel krävs fyra knapptryck för att ändra storleken på texten. Att bläddra i boken är däremot enkelt och läsaren fungerar ergonomiskt både för höger och vänsterhänta.

Tyvärr har Nuut också problem med kopieringsskyddade böcker. Något som distributören lovar ska vara avhjälpt till lanseringen i Sverige. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro