ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första nya floddelfin-arten sedan 1918 hittad

Åsa Larsson · 23 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014
Sydamerikas floddelfiner har fått en ny släkting, som verkar ha varit avskild som art i två miljoner år.

Sydamerikas floddelfiner har fått en ny släkting, som verkar ha varit avskild som art i två miljoner år. Foto: Alamy/All Over Press


En ny flodlevande delfin-art har upptäckts, den första sedan 1918, rapporterar tidskriften Plos One.

klar

Artikellänk är kopierad

Amazonas floddelfiner ser liknande ut som den nyfunna arten, men studier av deras dna visar att arterna måste varit åtskilda under mycket lång tid.
Amazonas floddelfiner ser liknande ut som den nyfunna arten, men studier av deras dna visar att arterna måste varit åtskilda under mycket lång tid.Foto: FLPA/All Over Press
Araguaia-floden i Brasilien.
Araguaia-floden i Brasilien.Foto: DEA picture library/UIG

Enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN) så fanns det före upptäckten bara fyra arter av floddelfin och tre av dem är uppförda på organisationens lista över utrotningshotade djur.

Nu visar det sig dock att Sydamerikas kända floddelfiner har en okänd släkting. Till synes är de lite lika, men undersökningar visar att den nya arten verkar ha avskilts för två miljoner år sedan.

Det är forskare i Brasilien som upptäckt arten i Araguaia-floden, men den är inte okänd för lokalbefolkningen.

– Det var väldigt oväntat, det är i ett område där människor ser dem hela tiden. De är stora däggdjur, men saken är att ingen egentligen tänkte på det. Det är väldigt spännande, säger den ledande forskaren Tomas Hrbek vid det federala universitetet i Amazonas.

Floddelfiner är bland världens sällsyntaste djur och har till skillnad från sina avlägsna kusiner i havet en näbbformad nos för att rota i leran på flodbotten efter fisk. Bäst känd är Yangtze-delfinen i Kina som tros ha utrotats 2006, skriver brittiska BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro