ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Första prognosen: Så ligger partierna till

Emmelie Wallroth & Karolina Skoglund · 14 Sep 2014
Uppdaterad 14 Sep 2014

Här är första mätningen i Metro och Yougovs vallokalsundersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Den här mätningen är från 16.00, prognosen från 19.30 fins här.

I samarbete med opinionsinstitutet Yougov presenterar Metro två valundersökningar, så kallade ”exit polls”, under söndagen. Och den första, som presenteras klockan 16, visar att den rödgröna oppositionen får 44,9 procent av rösterna – vilket skulle ge 165 mandat i riksdagen. I mätningen får Alliansen 39,3 procent av rösterna.

M får 20,6 procent och S 29,6 i mätningen. 

– Detta är katastrof för de stora partierna. För båda två är detta det sämsta valet på väldigt länge. Moderaterna har tappat en tredjedel av sina röster och Socialdemokraterna hade ett mål på 35 procent, vilket man är väldigt långt ifrån. Detta är de stora partiernas kris och det kommer att göra det svårare att bilda regering, säger Stina Morian, politisk analytiker.

Sverigedemokraterna får 10,4 procent, och skulle därmed få en vågmästerroll.

– Sverigedemokraterna är tredje största parti, men de hade nog räknat med 15 procent, tror jag, även om tio procent är var de legat i opinionsundersökningarna under det senaste året, säger Stina Morian.

I undersökningen klarar inte Fi spärren utan hamnar på 3,7 procent.

Den första undersökningen har pågått mellan klockan 8.00, då vallokalerna öppnade, fram till klockan 15. Sammanlagt har 1 575 personer svarat på onlineundersökningen. I nästa prognos kommer fler ha svarat på undersökningen, vilket kan komma att påverka resultatet. 

I undersökningarna har Yougov frågat väljarna i en onlinepanel hur de röstat. Väljarna har fått en länk skickad till sig på valdagen – och använder länken för att ange hur de röstat när de har besökt vallokalen. Vid tidigare val har Yougovs exit polls visat sig vara väldigt precisa –   i  valet 2010 var snittavvikelsen så liten som 0,43 procent per parti och under den danska valdagen 2011 gjordes en ”exit poll” i samarbete med Metro i Danmark, där snittavvikelsen för samtliga partier bara var 0,8 procent.

Nästa valundersökning presenteras på Metro.se klockan 19.30, vallokalerna stänger klockan 20.

Metros chefredaktör: Därför publicerar vi exit poll

Metro presenterar valundersökning på valdagen

Här är valrörelsen i emojis

Valet på Metron – Metro reser längs röda linjen under valkvällen

Direktrapport om valdagen

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth & Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro